Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sammensmeltningen af internet og virkelighed bliver for alvor muligt, når det mobile netværk 5G går i luften. Fx kan der projiceres grafik op i dit synsfelt via særlige briller.

© Tim Robberts / Getty images
Teknologi - Mobil

5G gør hele verden trådløs

I 2020 vil forskerne være klar med den næste generation af mobilt netværk: 5G. Det bliver mange gange hurtigere og åbner døren op for alt fra hologrammer til fjern-berøring.

I øjeblikket surfer vores mobiltelefoner rundt på den fjerde generation af mobile netværk, men i 2020 forventes 5G at gå i luften. Her er perspektiverne:

5G overtager virkeligheden

Personen til venstre er et hologram, og med 5G bliver "holoportation" for alvor anvendeligt.

© Microsoft

Det største nybrud for 5G vil blive brugen af augmented reality, hvor grafiske elementer projiceres ind i brugerens synsfelt af et sæt briller, så det ligner, at de indgår i de fysiske omgivelser.

5G bliver mere end 30 gange hurtigere end 4G med en gennemsnitlig hastighed på ti gigabits i sekundet.

Dermed kan tung grafik som fx et hologram uden problemer streames til brillerne, mens brugeren er på farten.

5G klipper for alvor kablet til dit tv

© All Over

Med 5G’s høje hastigheder vil alt tv-indhold uden problemer kunne leveres trådløst over nettet - uden de fejl og udfald, du er vant til i dag.

Dermed vil seere af fx en fodboldkamp selv kunne vælge kameravinkel hjemme i stuen i real-time eller nærstudere en langsom gengivelse via mobilen på selve stadion.

Internettet bliver fingerfærdigt

Det følbare internet betyder, at en robotarm uden forsinkelse kan følge dine tegnestreger.

© Huawei

Forsinkelsen på 5G-netværket bliver bogstaveligt talt umærkelig. Responstiden vil højst være et millisekund.

Det er omtrent samme tid, nervesignalerne bruger på at rejse fra fingeren til hjernen, og dermed vil det være muligt at skabe en fornemmelse af at røre ting over nettet.

Det åbner mange nye muligheder som fx fjernkirurgi, hvor kirurgen kan foretage præcise manøvrer på en patient, der ligger på operationsbordet flere kilometer derfra.

Teknologien ”haptisk feedback”, der giver mulighed for at modtage sanseindtryk tilbage, bliver også meget mere anvendelig med det lynhurtige netværk.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul