5G gør hele verden trådløs

I 2020 vil forskerne være klar med den næste generation af mobilt netværk: 5G. Det bliver mange gange hurtigere og åbner døren op for alt fra hologrammer til fjern-berøring.

Sammensmeltningen af internet og virkelighed bliver for alvor muligt, når det mobile netværk 5G går i luften. Fx kan der projiceres grafik op i dit synsfelt via særlige briller.

© Tim Robberts / Getty images

I øjeblikket surfer vores mobiltelefoner rundt på den fjerde generation af mobile netværk, men i 2020 forventes 5G at gå i luften. Her er perspektiverne:

5G overtager virkeligheden

Personen til venstre er et hologram, og med 5G bliver "holoportation" for alvor anvendeligt.

© Microsoft

Det største nybrud for 5G vil blive brugen af augmented reality, hvor grafiske elementer projiceres ind i brugerens synsfelt af et sæt briller, så det ligner, at de indgår i de fysiske omgivelser.

5G bliver mere end 30 gange hurtigere end 4G med en gennemsnitlig hastighed på ti gigabits i sekundet.

Dermed kan tung grafik som fx et hologram uden problemer streames til brillerne, mens brugeren er på farten.

5G klipper for alvor kablet til dit tv

© All Over

Med 5G’s høje hastigheder vil alt tv-indhold uden problemer kunne leveres trådløst over nettet - uden de fejl og udfald, du er vant til i dag.

Dermed vil seere af fx en fodboldkamp selv kunne vælge kameravinkel hjemme i stuen i real-time eller nærstudere en langsom gengivelse via mobilen på selve stadion.

Internettet bliver fingerfærdigt

Det følbare internet betyder, at en robotarm uden forsinkelse kan følge dine tegnestreger.

© Huawei

Forsinkelsen på 5G-netværket bliver bogstaveligt talt umærkelig. Responstiden vil højst være et millisekund.

Det er omtrent samme tid, nervesignalerne bruger på at rejse fra fingeren til hjernen, og dermed vil det være muligt at skabe en fornemmelse af at røre ting over nettet.

Det åbner mange nye muligheder som fx fjernkirurgi, hvor kirurgen kan foretage præcise manøvrer på en patient, der ligger på operationsbordet flere kilometer derfra.

Teknologien ”haptisk feedback”, der giver mulighed for at modtage sanseindtryk tilbage, bliver også meget mere anvendelig med det lynhurtige netværk.