Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor taber din mobiltelefon strøm i kulden

Kulde kan få de kemiske reaktioner indeni dit mobilbatteri til at gå så langsomt, at telefonen opfatter batteriet som dødt.

Shutterstock

Et batteri fungerer via kemiske reaktioner, som sker hyppigere, jo mere molekylerne bevæger sig blandt hinanden.

Chancen for, at de støder ind i hinanden og skaber en reaktion, er større ved høje temperaturer, for da bevæger molekyler sig hurtigere. I koldt vejr sænkes hastigheden af de kemiske reaktioner i et batteri, som derfor virker dårligere.

Kulde dæmper reaktioner i batteriet

1 / 2
12

Et batteri virker ved kemiske processer, hvor ioner og elektroner vandrer gennem batteriet og skaber strøm. I koldt vejr sænkes hyppigheden af processerne.

© Henrik Dalhoff

Skal batteriet holde for eksempel en smartphone tændt, kan kulden sænke frekvensen af de kemiske reaktioner så meget, at smartphonen registrerer batteriet som dødt.

Strøm flyder godt nok gennem kredsløbet, men molekylerne bevæger sig så langsomt og skaber så få reaktioner, at det ser ud, som om batterier “taber strøm” i kulden.

Brug mobilen i varmen, opbevar den i kulden

Det betyder dog ikke, at du ligefrem skal lægge telefonen på radiatoren.

Hvis du gerne vil have dit batteri til at holde så længe som muligt, er det faktisk smart at opbevare det koldt. Få spontane reaktioner sker løbende i et batteri – det er derfor, det af sig selv bruger den lagrede strøm over lang tid – men ligger det køligt, fx om natten, vil mindre batteri blive brugt.

Læs også:

Mobil

Få svarene: Hvad er 5G? Og er det farligt?

8 minutter
Mobil

Verdens mest stinkende frugt kan oplade din mobiltelefon

3 minutter
Mobil

Google og Apple vil spore coronavirus på mobiltelefonen

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul