smartphone parforhold NY TOP

Din smartphone kan smadre dit parforhold

Næsten hver anden oplever at blive tilsidesat til fordel for kærestens mobiltelefon – og det kan bringe parforholdet i fare. Forsker ligestiller problemet med sextørke og pengekvaler.

8. december 2016 af Mikkel Skovbo

Du fortæller den mest utrolige historie, men kærestens blik flakker bare frem og tilbage mellem dig og mobiltelefonens forførende display.

Mange vil kunne nikke genkendende til situationen – faktisk næsten halvdelen af os, hvis man skal tro en ny amerikansk undersøgelse.

Den viser også, at hver fjerde mener, at det skader deres parforhold.

Smartphones er som mangel på sex

Manden bag undersøgelsen hedder James A. Roberts og er professor ved Baylor University i Texas samt ekspert i forbrugeradfærd. Han er ikke i tvivl:

”Smartphones er virkelig en dræber for parforholdet – på niveau med pengekvaler, mangel på sex og børn,” skriver han i The Conversation.

Definition: ”Phubbing”

Undersøgelsen opererer med betegnelsen ”phubbing”, en sammentrækning af ”phone” og ”snubbing” [afvisning, ignorering]. Udtrykket beskriver en situation, hvor en mand eller kvinde lader sig distrahere af sin smartphone, mens partneren er til stede. Vi oversætter det til ”telefon-afvisning”.

Konflikten ulmer i de små hjem

Professor Baylor identificerede i første omgang typisk telefonafvisnings-adfærd ved at adspørge 308 mænd og kvinder via spørgeskema.

Han fandt otte generelle adfærdstræk, bl.a.:

? ”Min partner skæver til sin telefon, når han/hun taler med mig.” ? ”Min partner tjekker telefonen, når vi spiser.” ? ”Min partner bruger sin telefon, når vi er på date.”

>> Giv en magasingave til jul og spred glæde måned efter måned!

Baylor undersøgte efterfølgende 175 voksne i parforhold for at finde ud af, hvor stort problemet var.

46,3% viste sig at være udsat for telefon-afvisning af deres partner, og 22,6% – næsten hver fjerde – af dem gav udtryk for, at det førte til konflikter i deres parforhold.

Jo mere telefon-afvisning, desto mindre tilfredshed i parforholdet, konkluderer undersøgelsen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.