Shutterstock
Mobil i dele

Hvor meget guld er der i en mobiltelefon?

Hvor mange forskellige metaller indeholder en smartphone? Og kan de genbruges?

Mobiltelefonen i din lomme er en guldgrube af metaller og andre værdifulde grundstoffer.

Hvis du skiller den ad, møder du først aluminium i den ydre skal samt indium og terbium i skærmen. I højttaleren finder du det stærkt magnetiske neodym og i kameraet metallet lanthan.

Batteriet et fuldt af litium, kobolt og nikkel, mens telefonens elektriske forbindelser gemmer kobber, guld, sølv og wolfram. Inde i telefonens mikrochips findes bl.a. silicium og det sjældne hafnium.

Din smartphone gemmer på cirka 0,03 gram guld.

Og det er bare et lille udvalg. En gennemsnitlig smartphone indeholder omkring 60 forskellige metaller, halvmetaller og såkaldte overgangsmetaller.

Ædelmetaller som guld, sølv, platin og paladium bruges i relativt små mængder – fx indeholder en smartphone typisk omkring 0,03 gram guld. Men sammenlagt med værdien af en række andre metaller, som telefonen indeholder mere af, giver det bedre og bedre mening at genbruge udtjente mobiltelefoner.

Bunke af mobiler

Mangel på metaller vil gøre det nødvendigt at drive minedrift i vores egne udtjente mobiltelefoner.

© Shutterstock

Ikke mindst litium og kobolt kan blive mangelvarer. Hvis vi fortsætter med at forbruge de to metaller, som vi gør nu, vil produktionen fra minerne i Sydamerika og Afrika ikke længere kunne følge med i år 2030.

Derfor arbejder forskere med at forbedre metoderne til at udvinde metallerne fra telefoner og andre bærbare enheder. Problemet er, at det i dag kræver meget energi og giftige kemiske processer at isolere metallerne fra hinanden.