Forestil dig, at en app på din mobiltelefon kan advare dig, hvis du har været i kontakt med en coronasmittet.
Det er perspektivet med Google og Apples nye såkaldte API (Application Programming Interface) – et værktøj eller en slags navlestreng mellem mobiltelefoner, der gør dem i stand til at udveksle oplysninger på tværs af verdens suverænt mest anvendte styresystemer, iOS og Android.
iOS og Android anvendes i hhv. 27% og 72% af verdens mobiltelefoner.
Den første version af API'et er netop blevet frigivet til udviklere, der arbejder for sundhedsmyndigheder verden over, så de kan komme med input, inden den endelige lancering midt i maj.
Dernæst er det meningen, at API'et kan integreres i apps, offentligt tilgængeligt gennem Google Play og App Store.
En strømbesparende, indbygget sladrehank
Fordelen ved API-løsningen er, at den kører i baggrunden, så strømforbruget er minimalt, og bliver indbygget i mobilens styresystem, så brugeren ikke skal tænke på aktivt at køre en særlig sporingsapp.
Og fordi opsporingen af kontakter sker lokalt på den enkelte mobil via krypterede nøgler, bliver der ikke dannet et centralt register, som hackere eller andre kan misbruge.
Verdens lande satser på forskellige løsninger
I hele verden er regeringer i gang med at få udviklet deres egen nationale corona-apps, men der er meget delte meninger om metoden.
Nationer som Storbritannien og Danmark vælger f.eks. at gå den modsatte retning af Google/Apple-løsningen, og vil have en app, der sender anonyme data til et centralt register, så myndighederne også kan følge med og bruge appens data aktivt til smittesporing og til at føre opsyn med effekten af diverse tiltag.
Tyskland har derimod ændret kurs og vil nu benytte Google og Apples API.
Den danske app, der kommer til at hedde Smittestop, kommer – som det ser ud nu – ikke til at virke optimalt på iPhone, fordi telefonen af sikkerheds- og strømhensyn ikke tillader Bluetooth, når telefonen er i dvale.
Udviklerne af den britiske sporingsapp hævder at have løst det problem, ved at app’en aktiverer kortvarigt, når den møder en anden telefon.
Australien har allerede en smittesporingsapp, men den bliver netop kritiseret for at være hård mod brugernes batteri.
Techgiganter forsøger at imødegå kritik
Kritikere af Apple og Google er imod, at private virksomheder sporer brugernes færden.
Netop derfor pointerer de to firmaer, at deres API, i modsætning til visse nationale løsninger, ikke sender data til et centralt register, men kun gemmer krypteret og lokalt på den enkelte telefon.
Google og Apple tilføjer, at sporingsdata slettes efter en periode, hvor den ikke længere er relevant i forhold til, hvor lang tid man kan smitte med coronavirus.