Shutterstock

Konkurrenter i samarbejde: Google og Apple vil spore coronavirus på mobilen

DIGITAL.NU: I et sjældent samarbejde udvikler Google og Apple et sporingsværktøj til mobiltelefonen, der kan bruges til at spore coronasmittede og advare folk, der har været i kontakt med dem.

Forestil dig, at en app på din mobiltelefon kan advare dig, hvis du har været i kontakt med en coronasmittet.

Det er perspektivet med Google og Apples nye såkaldte API (Application Programming Interface) – et værktøj eller en slags navlestreng mellem mobiltelefoner, der gør dem i stand til at udveksle oplysninger på tværs af verdens suverænt mest anvendte styresystemer, iOS og Android.

iOS og Android anvendes i hhv. 27% og 72% af verdens mobiltelefoner.

Hvordan virker sporingsværktøjet?

API'et bruger telefonernes Bluetooth-forbindelse, så når to mobiler med systemet kørende, er i nærheden af hinanden, udveksler de en krypteret nøgle.

Hvis en person senere fortæller sin app, at han eller hun er smittet, vil den søge bagud og finde folk, vedkommende har været i kontakt med, som nu kan være smittede. Deres app vil så advare dem, så de kan gå i karantæne eller blive testet.

Den første version af API'et er netop blevet frigivet til udviklere, der arbejder for sundhedsmyndigheder verden over, så de kan komme med input, inden den endelige lancering midt i maj.

Dernæst er det meningen, at API'et kan integreres i apps, offentligt tilgængeligt gennem Google Play og App Store.

En strømbesparende, indbygget sladrehank

Fordelen ved API-løsningen er, at den kører i baggrunden, så strømforbruget er minimalt, og bliver indbygget i mobilens styresystem, så brugeren ikke skal tænke på aktivt at køre en særlig sporingsapp.

Og fordi opsporingen af kontakter sker lokalt på den enkelte mobil via krypterede nøgler, bliver der ikke dannet et centralt register, som hackere eller andre kan misbruge.

Et eksempel på et API: Google Maps

Et API er et stykke kode, der forbinder to programmer eller apps, så det ene kan udnytte funktionerne i det andet.

Google Maps har f.eks. et API, så andre apps kan bruge kortdata og -informationer direkte i deres apps.

På samme måde kan en corona-sporingsapp udnytte Bluetooth-funktionerne i telefonen via det nye API – så appen trækker på værktøjer udviklet af Apple og Google, der kører i baggrunden.

Verdens lande satser på forskellige løsninger

I hele verden er regeringer i gang med at få udviklet deres egen nationale corona-apps, men der er meget delte meninger om metoden.

Nationer som Storbritannien og Danmark vælger f.eks. at gå den modsatte retning af Google/Apple-løsningen, og vil have en app, der sender anonyme data til et centralt register, så myndighederne også kan følge med og bruge appens data aktivt til smittesporing og til at føre opsyn med effekten af diverse tiltag.

Tyskland har derimod ændret kurs og vil nu benytte Google og Apples API.

Den danske app, der kommer til at hedde Smittestop, kommer – som det ser ud nu – ikke til at virke optimalt på iPhone, fordi telefonen af sikkerheds- og strømhensyn ikke tillader Bluetooth, når telefonen er i dvale.

Udviklerne af den britiske sporingsapp hævder at have løst det problem, ved at app’en aktiverer kortvarigt, når den møder en anden telefon.

Australien har allerede en smittesporingsapp, men den bliver netop kritiseret for at være hård mod brugernes batteri.

Techgiganter forsøger at imødegå kritik

Kritikere af Apple og Google er imod, at private virksomheder sporer brugernes færden.

Netop derfor pointerer de to firmaer, at deres API, i modsætning til visse nationale løsninger, ikke sender data til et centralt register, men kun gemmer krypteret og lokalt på den enkelte telefon.

Google og Apple tilføjer, at sporingsdata slettes efter en periode, hvor den ikke længere er relevant i forhold til, hvor lang tid man kan smitte med coronavirus.