IBM / Samsung

Superchip forlænger din telefons batteritid med en uge

IBM og Samsung har udviklet et spritnyt chipdesign, der kan reducere strømforbruget på computere og smartphones med op til 85 procent.

Du kender nok godt, at mange daglige besøg på telefonens apps tærer så meget på batteriet, at lommecomputeren hyppigt skal parres med et strømstik for at bevare kontakten til omverdenen.

De daglige fix af frisk strøm kan dog snart være fortid med en helt ny type computerchip, der har et fundamentalt anderledes design end andre chips.

Det nye chipdesign er udarbejdet af tech-giganterne IBM og Samsung, og det vil ifølge producenterne enten kunne beregne dobbelt så hurtigt som hidtil eller slås over på en yderst effektiv strømbesparende tilstand.

Konkret lyder energiløftet på, at smartphones med den nye type chip i strømbesparende tilstand vil kunne holde på strømmen i over en uge modsat nutidens gennemsnit på et døgns tid eller to.

Superchippen går i produktion hos Samsung, hvorefter den i første omgang skal køre på IBM’s servere.

IBM og Samsungs præsentationsvideo af den nye VTFET transistor, som er langt mere kompakt og derfor kan pakkes tættere - helt op til 50 mia. transistorer kan være på en fingernegl.

Helt nye chip-design

Det lille strømmirakel er blevet muligt i IBM’s laboratorier ved at stable de strømstyrede transistorer i en computerchip ovenpå hinanden.

Chipdesignet har det tekniske navn VTFET (vertical transport field effect transistors), der i modsætning til det hidtidige design med sidestillede transistorer har sine transistorer justeret lodret i forhold til hinanden, så de nu kan pakkes endnu tættere på samme plads.

IBM har således formået at presse 50 milliarder transistorer ind i sin VTFET-chip, der er en my mindre end et frimærke.

Udover at forbedre processorhastigheden og strømbesparelsen på vores digitale enheder derhjemme, vil det nye chipdesign ifølge producenterne også kunne revolutionere serverne i store industrielle cloud-datacentre, som servicerer os med alt fra sociale medier til streaming-services.

Også de cirka 30 milliarder elektroniske dimser forbundet til internettet såsom fitness-trackere, smarte el-pærer og intelligente højtalere vil på længere sigt kunne nyde godt af VTFET-designet, som forventes at reducere strømforbruget med op til 85 procent i computerchips.

Moore's Lov beskriver, hvordan antallet af transistorer - og dermed regnekraften - i chips fordobles hvert andet år.

© Wikipedia / OurWorldInData.org

Forlænger liv for Moores Lov

Med det nye chipdesign får den såkaldte Moores Lov forlænget sin levetid.

Moores Lov stammer fra 1965, hvor den amerikanske tech-ingeniør Gordon Moore fra chipfabrikanten Intel forudsagde, at antallet af transistorer og beregningshastigheden på en chip ville blive fordoblet årligt.

I 1975 reviderede Moore sit udsagn med, at fordoblingen ville ske cirka hvert andet år.

I knap 50 år fra it-industriens spæde fødsel har forudsigelsen vist sig at holde forbløffende godt stik frem mod i dag, hvor det er helt trivielt at køre et hav af tunge apps på PC’en og mobiltelefonen.

Hvis biler havde oplevet samme rivende udvikling som computerchips, ville en bil ifølge Intel i dag koste 25 øre, køre en million kilometer på én liter benzin og mønstre en tophastighed på 500.000 kilometer i timen.

Den vilde chip-udvikling har i det seneste årti dødsdømt Moores Lov flere gange, da computerchips efterhånden er blevet så forfinede på nanometer-niveau, at det kan blive fysisk umuligt at stoppe flere transistorer ind i dem.

Med det nye VTFET-design ser det dog ud til, at Moores Lov formentlig er gældende en hel del år ud i fremtiden.