Nu begynder VM i overvågning

Hyperhøjhastighedskameraer, der følger boldens mindste bevægelser, og sensorer i nakken, der afslører alle detaljer om spillernes bevægelser på banen. Alt bliver overvåget til VM.

Det nybyggede Skt. Petersborg Stadion er udstyret med over 600 overvågningskameraer, et skydetag og en 8400 tons tung, flytbar bane, der kan rulles ud bag endetribunen.

© SHUTTERSTOCK

Fodbold er godt i gang med at blive teknologiens og overvågningens spil, og den udvikling bliver til fulde demonstreret under VM i Rusland.

Her sørger et arsenal af overvågningskameraer på og uden for stadion sammen med droner, robotter og kunstigt intelligent software til billedanalyse for, at scoringer, straffe- og frispark bliver dømt retfærdigt inde på banen.

Syv kameraer følger bolden

Aldrig mere skal et VM-mål blive fejlagtigt dømt eller annulleret. Kameraer højt oppe under tribunetaget vil altid have perfekt udsyn og træffe den rigtige afgørelse.

1. Dommeren må ty til mållinjeteknologi

Et veltilrettelagt angreb ender med, at bolden hamrer mod overliggeren og rammer ned mod mållinjen. Alle kigger på dommeren og hans linjevogtere. Var bolden inde eller ej?

2. Kameraer overvåger boldens bevægelser

Syv high speed-kameraer, som optager tusinder af billeder pr. sekund, har minutiøst sporet boldens bevægelse i målfeltet og sender data videre til en computer.

3. Bevis fra to kameraer er nok

Systemet kan afgøre, om bolden er inde, så længe to af de i alt syv kameraer har “set” bolden. Selvom blot en lille del af bolden er synlig, kan softwaren beregne, præcis hvor den er.

4. Dommeren træffer sin afgørelse

Blot et sekund efter at bolden slog ned på mållinjen, bliver dommeren varslet. Hans ur vibrerer, og ordet “GOAL” blinker på en lille skærm.

Videoovervågning hjælper dommeren

Systemet video assistant referee (VAR) giver dommeren et ekstra sæt øjne til at vurdere afgørende hændelser.

VAR har mødt kritik for at være med til at dræbe spillets naturlige fremdrift med afbrydelser.

Derfor skal teknologien kun bruges ved vigtige hændelser i kampen som fx straffespark, mål og direkte røde kort.

Dommerens egne beslutninger er stadig lov og kan kun omstødes i det tilfælde, hvor VAR tydeligt viser, at han har dømt forkert.

Dommeren ser ikke tumult

Det hvide hold tager et frispark lidt uden for straffesparksfeltet. Dommerens opmærksomhed er rettet mod midten af feltet, og han ser ikke brydekampen yderst til højre.

VAR registrerer straffespark

© FIFA

I et videorum opdager to assistenter episoden. De sender besked til dommeren, som på en skærm tydeligt kan se, at den hvide spiller bliver fældet af den sorte. Straffespark!

Spillernes helbred overvåges ned i mindste detalje

EPTS holder øje med hjerterytme, kropstemperatur, acceleration og totalt antal løbede meter.

© CATAPULT & FIFA

Pulsmåler, accelerometer og gyroskop er blandt de teknologier, som indgår i EPTS (electronic performance and tracking system).

Systemet, der overvåger hver enkelt spillers præstationer og sundhedstilstand, består af et lille digitalt modul i spillerdragten.

Modulet kommunikerer via radiomodtagere rundt om banen, som registrerer spillerens mindste bevægelser.

EPTS-modulet kan også måle fx kropstemperatur og hjerterytme. Hvis en spillers puls er høj over længere tid, eller hvis han sveder ekstra meget, kan det tyde det på, at han er ved at være udmattet.

Data sendes videre til en computer, som træner og holdlæge kan bruge til at vurdere, om spilleren skal skiftes ud.