Syv kameraer følger bolden
Aldrig mere skal et VM-mål blive fejlagtigt dømt eller annulleret. Kameraer højt oppe under tribunetaget vil altid have perfekt udsyn og træffe den rigtige afgørelse.
1. Dommeren må ty til mållinjeteknologi
Et veltilrettelagt angreb ender med, at bolden hamrer mod overliggeren og rammer ned mod mållinjen. Alle kigger på dommeren og hans linjevogtere. Var bolden inde eller ej?
2. Kameraer overvåger boldens bevægelser
Syv high speed-kameraer, som optager tusinder af billeder pr. sekund, har minutiøst sporet boldens bevægelse i målfeltet og sender data videre til en computer.
3. Bevis fra to kameraer er nok
Systemet kan afgøre, om bolden er inde, så længe to af de i alt syv kameraer har “set” bolden. Selvom blot en lille del af bolden er synlig, kan softwaren beregne, præcis hvor den er.
4. Dommeren træffer sin afgørelse
Blot et sekund efter at bolden slog ned på mållinjen, bliver dommeren varslet. Hans ur vibrerer, og ordet “GOAL” blinker på en lille skærm.
Videoovervågning hjælper dommeren
Systemet video assistant referee (VAR) giver dommeren et ekstra sæt øjne til at vurdere afgørende hændelser.
VAR har mødt kritik for at være med til at dræbe spillets naturlige fremdrift med afbrydelser.
Derfor skal teknologien kun bruges ved vigtige hændelser i kampen som fx straffespark, mål og direkte røde kort.
Dommerens egne beslutninger er stadig lov og kan kun omstødes i det tilfælde, hvor VAR tydeligt viser, at han har dømt forkert.
Dommeren ser ikke tumult
Det hvide hold tager et frispark lidt uden for straffesparksfeltet. Dommerens opmærksomhed er rettet mod midten af feltet, og han ser ikke brydekampen yderst til højre.
VAR registrerer straffespark
I et videorum opdager to assistenter episoden. De sender besked til dommeren, som på en skærm tydeligt kan se, at den hvide spiller bliver fældet af den sorte. Straffespark!
Spillernes helbred overvåges ned i mindste detalje
Pulsmåler, accelerometer og gyroskop er blandt de teknologier, som indgår i EPTS (electronic performance and tracking system).
Systemet, der overvåger hver enkelt spillers præstationer og sundhedstilstand, består af et lille digitalt modul i spillerdragten.
Modulet kommunikerer via radiomodtagere rundt om banen, som registrerer spillerens mindste bevægelser.
EPTS-modulet kan også måle fx kropstemperatur og hjerterytme. Hvis en spillers puls er høj over længere tid, eller hvis han sveder ekstra meget, kan det tyde det på, at han er ved at være udmattet.
Data sendes videre til en computer, som træner og holdlæge kan bruge til at vurdere, om spilleren skal skiftes ud.