Den kontante reaktion fra amerikanerne har imidlertid givet anledning til heftig kritik fra kinesisk side. Kineserne hævder nemlig, at der var tale om en vejrballon, som havde til formål at indsamle data om vejret i civilt regi og ikke en såkaldt “spionballon”.
Ord mod ord
Mens ordkrigen raser mellem de to stormagter, så har amerikanerne angiveligt fundet beviser for, at der ikke var tale om et civilt fartøj.
“Vi ved, at den skulle bruges til overvågning, at den var kinesisk, og at den havde evnen til at manøvrere,” siger brigadegeneral i det amerikanske luftvåben Patrick Ryder i en pressemeddelelse fra Pentagon.
Og netop evnen til at manøvrere peger i retning af, at det ikke var en helt almindelig luftballon, lyder det fra en ekspert på området.
“Jeg kender kun til balloner, som bevæger sig op og ned og til dem, der slet ikke kan manøvrere, men bare lader sig føre med vinden,” siger professor John Villasenor, som forsker i elektronik ved University of California i USA, til Scientific American.
Luftfærd i skarp kontrast
Det er dog ikke kun i forhold til manøvredygtighed, at “spionballonen” adskiller sig fra gængse vejrballoner.
Ifølge The Weather Channel befinder de såkaldte vejrballoner sig nemlig sjældent i luften i mere end et par timer ad gangen, hvilket står i kontrast til spionballonen, som befandt sig i luften i flere dage.
Derudover er sidstnævnte også markant større end typiske vejrballoner, lyder det fra tv-stationen.
På trods af beskyldningerne om overvågning holder de kinesiske myndigheder stadig fast i, at den nu nedskudte spionballon i virkeligheden var en vejrballon.
Som følge af de diplomatiske gnidninger droppede den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, sit planlagte besøg i Kina den forgangne weekend.