UCL
Third Thumb - UCL

Ny robottommelfinger påvirker hjernens opfattelse af hånden

Nu kan du skrælle en banan med én hånd. Helt ny robottommelfinger gør livet lettere og giver forskere indsigt i hjernens opfattelse af kroppen.

Nu er det ikke længere en kritik at have ti tommelfingre.

For et hold af forskere har opfundet en robottommelfinger, der gør det muligt at udføre opgaver med én hånd, som før krævede to hænder.

Robotfingeren er 3D-printet og placeres ved siden af lillefingeren. På den måde har brugeren hele to tommelfingre på hver hånd, hvilket gør det muligt fx at skrælle en banan med én hånd.

Video

Robottommelfingeren styres ved hjælp af trådløse sensorer placeret under storetæerne. Hver sensor styrer en bestemt bevægelse i hånden. Ved at lægge pres på sensorerne er det derfor muligt at styre robotfingeren.

Den 3D-printede tommelfinger er dog ikke alene en smart gadget. Den er også med til at give vigtig viden om, hvordan menneskets hjerne er i stand til at tilpasse sig.

Forskningen har vist, at hjernen efter bare fem dages træning tilpasser sig, så forsøgspersonerne i højere grad føler, at robottommelfingeren er en del af deres krop.

En uge efter forsøgets afslutning var ændringerne dog aftaget betragteligt. Det indikerer, at robottommelfingerens virkning på hjernen næppe er langvarig. Dette mangler forskerne dog stadig at bekræfte endeligt.