Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ny teknik gør 3D-print 100 gange hurtigere

Forskere kan nu forme 3D-figurer i en flydende substans udelukkende ved hjælp af lys. Teknikken kan bane vejen for en langt mere effektiv og udbredt brug af 3D-printere.

Evan Dougherty, Michigan Engineering

Kemikere ved University of Michigan i USA har opfundet en ny måde at skabe 3D-printede strukturer på, som er hundrede gange hurtigere end den almindelige metode.

Normalt fungerer 3D-printere ved at printe mange lag af et materiale oven på hinanden, så der ­gradvist opstår en 3D-struktur. Med den nye teknik tager strukturen form i et bad af en tykt­flydende gel, som hærder, når den udsættes for lys med bestemte bølgelængder.

I forskernes forsøg brugte de en harpiks­lignende gel, som hærder, når der sendes blåt lys med særlige bølgelængder mod den.

Samtidig kan gelen ikke hærde, når den udsættes for ultraviolet lys. Derfor kan forskerne styre, hvor i badet gelen skal hærde og blive til en tredimensionel figur.

3D-figuren bliver skabt i et bad af lys

1 / 4
1234

Det nye 3D-print opstår, når bestemte områder i et kar af flydende gel får lov at størkne. Forskerne styrer processen gennem en fin balance mellem ultraviolet og blåt lys, som sendes gennem karret.

© Mikkel Juul Jensen & Evan Dougherty

Begge typer af lys sendes mod gelen nedefra og op gennem beholderen, som har en bund af glas. Først tænder forskerne for uv-lyset og vælger en bestemt intensitet, som trænger et stykke op i gelen.

Denne afstand definerer samtidig det område, som gelen kan hærde i. Herefter tændes det blå lys, som kan deles op i stråler med forskellig intensitet.

På den måde reguleres den hastighed, gelen hærder i forskellige steder. Efterhånden som figuren tager form, hæves byggepladen gennem gelen, så lysstrålerne arbejder i det samme område af karret og lægger nye lag på 3D-strukturen.

SE VIDEO: 3D-figur rejser sig fra dybet

3D-figuren printes nedefra i et bad med en lysfølsom gel.

Den nye teknik kaldes stereolitografi, og de amerikanske forskere er ikke de første, der arbejder med den. Det banebrydende er brugen af den hæmmende uv-stråling, som betyder, at de hærdende lag ligger midt i badet, og det gør processen hurtigere.

Forskerne kunne derfor printe en struktur med en højde på to meter i timen, mens andre stereolitografi-printere kun kan klare 23 millimeter i timen.

Læs også:

Atomkraft

Radioaktivt vidunderstof giver energi til årtusinder

13 minutter
Røntgenbillede
3D Print

Kræftpatient får nakkehvirvler i 3D-printet titanium

0 minutter
Teknologi

Gennembrud: Forskere kopierer edderkoppens tråd

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul