© Boeing

Nyt fly skal slå alle fartrekorder

Boeing har planer om at bygge et nyt hypersonisk fly, der skal være efterfølgeren til det legendariske Blackbird-jagerfly.

7. juni 2018

Flyfabrikken Boeing har meldt sig ind i kapløbet om at skabe et jagerfly, der kan flyve med mere end fem gange lydens hastighed, også kaldet mach 5. 

Det hypersoniske fly bliver dermed en konkurrent til SR-72, som er under udvikling hos firmaet Lockheed Martin.

Skal overgå ikonisk superfly

For begge flyfabrikker er visionen at skabe en hurtigere efterfølger til den ikoniske Blackbird SR-71, som blev udviklet helt tilbage i 1950’erne og var på vingerne første gang i 1964. 

Blackbird var i drift fra 1966 til 1999 og havde en topfart på 3,2 gange lydens hastighed.

Boeings nye fly har ikke et navn endnu, men skal udvikles i to trin. Første trin er et enmotors testfly på størrelse med en F-16, dvs. ca. 15 meter langt, før den endelige udgave på omkring 33 meter skal bygges. 

6200 km/t

– bliver tophastigheden for det nye hypersoniske fly. Maskinen kommer dermed til at kunne flyve rundt om Jorden på kun 6,5 timer.

Flyet skal i sin endelige form have to typer motorer. En almindelig jet­motor skal bringe flyet op omkring mach 3, som er den øvre grænse for denne type motor.

Herefter skal den anden type, ramjet-motoren, bringe flyet op over mach 5. Ramjet-motoren udnytter flyets fart til at komprimere luften, før brændstoffet antændes.

Ramjet-teknik virker først, når flyet er oppe i fart, så derfor er den almindelige jetmotor også nødvendig. Når flyet sænker farten før landing, slukker ramjetten, og jetmotoren tager over igen.

Både Boeings og Lockheed Martins hypersoniske fly har mili­tære formål. De skal kunne løse opgaver i forhold til både rekognoscering, overvågning og kamphandlinger.

Følg den teknologiske udvikling

Teknikere bygger transistorer på størrelse med atomer, raketter lander opretstående på jorden, og kunstig intelligens har bedre dømmekraft end mennesker. 

Den teknologiske udvikling har aldrig haft mere fart på, og hver dag bliver vores verden stadig mere avanceret og svær at forstå. Med et abonnement på Illustreret Videnskab får du både forklaringerne og de fascinerende historier bag tidens største ingeniørbedrifter.

Få 2 numre af Illustreret Videnskab og en trådløs højttaler for kun 79,- inkl. porto HER.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.