I takt med at temperaturerne stiger verden over, bliver behovet for strømsultne aircondition-systemer formentlig ikke mindre.
Men nu har forskere fra Massachusetts Institute of Technology fundet en innovativ løsning, som kan forlænge holdbarheden af fødevarer og måske supplere klodens mange kølesystemer - helt uden brug af elektricitet.
Kan tredoble holdbarheden
Systemet bygger på tidligere undersøgelser og kombinerer såkaldt strålingskøling og fordampningskøling i et lille panel, der minder lidt om en solcelle.
Panelet kan sænke temperaturen med op mod 9,3 grader i forhold til temperaturerne i omgivelserne og placeres enten ovenpå eller ved siden af den ting, der skal køles - fx en kasse med mad eller medicin.
På den måde kan systemet, ifølge forskerne, bruges til at opbevare fødevarer op mod 40 procent længere under fugtige forhold og tredoble opbevaringstiden i tørre omgivelser.
Forskerne mener også, det kan bruges til at køle det vand, der bruges i klimaanlæg og dermed nedsætte behovet for elektricitet.