Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nyt materiale giver verdens bedste isolering

1400 graders varme gennem en uge. Den belastning modstod et nyt superlet isoleringsmateriale fra University of California. Materialet kan både tåle højere varmegrader og hurtigere temperaturskift end noget andet.

Forskere fra University of California i USA har udviklet et nyt superlet isoleringsmateriale, som både kan tåle højere varmegrader og hurtigere skift i temperatur end noget andet kendt materiale.

Det nye materiale er en såkaldt aerogel, som består af små luftlommer, der er adskilt af atomtynde vægge.

Aerogel er ikke en ny opfindelse, men i den nye type er isoleringsevnen øget kraftigt. Hver væg mellem luftlommerne består af to keramiske lag, som virker på samme måde som de to lag glas i en termorude, og leder derfor mindre varme fra lomme til lomme.

Forskerne skabte den nye aerogel ved at bygge videre på erfaringer med materialet grafen, som er todimensionelle strukturer af kulstofatomer, dvs. plader af kulstof, som kun er et enkelt atom tykke. Grafen-pladerne kan sammensættes i en tredimensionel struktur, men materialet kan ikke tåle høj varme.

Derfor udnyttede forskerne den tredimensionale grafenstruktur til at bygge et skelet, som de påførte det keramiske materiale, hvorefter de brændte skelettet væk. Tilbage var den nye keramiske aerogel.

Kan blive værdifuld i rumfarten

Forskerne testede med succes materialet i 500 cyklusser, hvor temperaturen skiftede mellem -198 grader og 900 grader. Aerogelen klarede også langvarig varme­påvirkning, hvor den gennem en uge var udsat for 1400 grader.

Selv et tyndt lag af aerogelen kan beskytte en blomst mod varmen fra en flamme. Til højre ses varmefordelingen i materialet.

Det nye isolerende materiale kan især blive værdifuldt i rumfarten, hvor sonder og satelliter skal ­beskyttes mod de temperaturskift, der opstår, når en del af et rumfartøj drejes fra at være i skygge til at være direkte udsat for Solens stråling.

Læs også:

Energi

'Kunstigt blad' laver vand og sollys om til brændstof

3 minutter
Batterier

FUP ELLER FAKTA: Er elbiler VIRKELIG bedre for miljøet?

4 minutter
Sushi
Fødevarer

LISTEN: 11 ting du ikke vidste om sushi

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul