Shutterstock

Nyt supersugende materiale er tre gange mere effektivt end køkkenrullen

Spildte væsker som vand og blod kan suges hurtigt og effektivt op med en nyt skumlignende gel-materiale.

Et nyt supersugende stof tre gange mere vand-absorberende end din køkkenrulle har set dagens lys i et laboratorium ved det amerikanske Maryland Universitet nær regeringsbyen Washington D.C.

Her har forskere udviklet en type rengøringssvamp som en kombination af en almindelig, porøs køkkenrulle og det vandholdige hydrogel, der også er vandsugende og kendt fra blandt andet kontaktlinser, hygiejneprodukter og sårforbindinger.

Forskerne har med kombinationen fået et nyt materiale, der fremover kan bruges til at tørre spildte væsker op som vand i køkkenet og blod på operationsstuer. Forskningen har de efterfølgende publiceret i det peer-reviewede, videnskabelige tidsskrift Matter.

Skum forvandlet til svamp

For at opfinde den nye stærkt sugende gel-klud har forskerne nærstuderet hydrogel, som har en sugeevne i vand 100 gange sin egen vægt.

Hydrogel har dog den kedelige egenskab, at det efter brug og ved tørring bliver opløst og smuldrer.

Derfor har forskerne fra Maryland Universitetet gentænkt, hvordan hydrogel kan frembringes i skum ved at blande eddikesyre med natriumbicarbonat – kendt som natron – i en beholder.

Når syren og natron interagerer, bliver der frigivet bobler af kuldioxid i et skumlignende og porøst materiale, som herefter presses sammen og udsættes for ultraviolet lys for at fastgøre den svampeagtige struktur.

Til sidst dyppes den sammenpressede skum i alkohol og glycerol, inden det sættes til tørring, hvorefter stoffet er blødt, bøjeligt og kan skæres ud som en ny type rengøringssvampe og -klude.

Suger bedre end bandager

I en efterfølgende test er gel-kluden blevet sat til at tørre 40 milliliter blod op.

Inden for et minut lykkedes det 55 procent bedre end en standard gazebandage.

Også tyndere væsker som vand kan opsuges op mod tre gange mere effektivt uden dryp efter aftørringen.

© Juniks/HZDR

Læs også:

Forskere har både arbejdet med materialet i tykkere rengøringssvampelignende størrelser og som tyndere klude i lighed med køkkenruller, og i alle tilfælde er sugeevnen unik.

”Vi er ikke bekendt med nogen tidligere hydrogel, som er blevet rapporteret til at have sådanne følsomme eller fleksible egenskaber,” lyder det fra forskerne i artiklen hos Matter.

De forventer yderligere forskning i det superabsorberende stof, der kan videreudvikles til at suge spildvæsker i husstande og hospitaler samt i helt dagligdags produkter som plastre, bleer og hygiejnebind.