Rocket_Germany
Teknologi - Raketter

Hvem byggede den første rumraket?

Er det sandt, at nutidens rumraketter har deres rødder i Nazityskland?

Den 3. oktober 1942 løftede den tyske raket Aggregat 4 sig mod himlen. Raketten blev ved med at stige opad, til den havde nået en højde på mere end 85 kilometer. Selvom raketten ikke kom helt ud i rummet, markerer opsendelsen alligevel starten på rumalderen.

Aggregat 4 var den første rigtige rumraket og blev senere kendt som Nazitysklands dødbringende og frygtede raket under navnet V2.

Wernher von Braun havde en drøm

Manden bag raketten hed Wernher von Braun. Han blev født i Tyskland i 1912 og begyndte tidligt at interessere sig for raketter og muligheden for rumfart. I starten af 1930’erne læste han fysik og udviklede raketter, der kunne nå flere kilometer op i luften.

Wernher von Braun kunne kun udleve sin rumraketdrøm ved at være en del af Tysklands militærmaskine, og udstyret med et ton sprængstof i næsen kunne V2 anvendes til at bombe byer flere hundrede kilometer væk.

Måneraketten byggede på V2

Efter krigen fik de allierede fat i den tyske teknologi, og Wernher von Braun gik med til at samarbejde om udviklingen af raketterne. Alle senere rumraketter er baseret på V2.

Wernher von Braun stod også i spidsen for det hold, der byggede de amerikanske Saturn-raketter. Saturn V blev den største og kraftigste raket, der nogensinde er bygget, og med den blev det muligt at få astronauter til Månen.

Læs også:

Raket
Raketter

Spørg os: Hvordan skubber en raket sig fremad i vakuum?

2 minutter
Raketter

RUMSUCCES: Verdens kraftigste raket brager ud i rummet

2 minutter
Nazi raket topbillede
Rumfart

5 ting du ikke vidste om nazi-raketter

0 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!