Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rocket_Germany
Teknologi - Raketter

Hvem byggede den første rumraket?

Er det sandt, at nutidens rumraketter har deres rødder i Nazityskland?

Den 3. oktober 1942 løftede den tyske raket Aggregat 4 sig mod himlen. Raketten blev ved med at stige opad, til den havde nået en højde på mere end 85 kilometer. Selvom raketten ikke kom helt ud i rummet, markerer opsendelsen alligevel starten på rumalderen.

Aggregat 4 var den første rigtige rumraket og blev senere kendt som Nazitysklands dødbringende og frygtede raket under navnet V2.

Wernher von Braun havde en drøm

Manden bag raketten hed Wernher von Braun. Han blev født i Tyskland i 1912 og begyndte tidligt at interessere sig for raketter og muligheden for rumfart. I starten af 1930’erne læste han fysik og udviklede raketter, der kunne nå flere kilometer op i luften.

Wernher von Braun kunne kun udleve sin rumraketdrøm ved at være en del af Tysklands militærmaskine, og udstyret med et ton sprængstof i næsen kunne V2 anvendes til at bombe byer flere hundrede kilometer væk.

Måneraketten byggede på V2

Efter krigen fik de allierede fat i den tyske teknologi, og Wernher von Braun gik med til at samarbejde om udviklingen af raketterne. Alle senere rumraketter er baseret på V2.

Wernher von Braun stod også i spidsen for det hold, der byggede de amerikanske Saturn-raketter. Saturn V blev den største og kraftigste raket, der nogensinde er bygget, og med den blev det muligt at få astronauter til Månen.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul