Rigmændenes rumklub

Rigmænd slås om rummet

Nogle af verdens absolut rigeste og mest entreprenante mænd er i gang med frådende kapløb for at blive først og størst inden for kommerciel rumfart.

25. januar 2016 af Karine Kirkebæk

I sidste uge lykkedes det for det kommercielle rumselskab Blue Origin at lande og lette en genbrugsraket, som er langt billigere end de mastodonter NASA sender ud i rummet. Bag Blue Origin står forretningsmanden Jeff Bezos, som er administrerende direktør og stifter af online shopping-butikken Amazon.com.

Bezos er bare en af fire rigmænd bag milliardærfirmaerne Tesla, Amazon, Virgin Music og Microsoft, der kappes i et vanvittigt kapløb. De poster enorme summer i hver deres projekt med samme formål: billig rumfart.

Plademanden er besat af rumfart

Den 65-årige rigmand, Richard Branson, er synonym med Virgin-brandet, som han stiftede i 1970, hvor blandt andet pladeselskabet Virgin Records hører under.

I 2004 stiftede Branson firmaet Virgin Galactic, som er verdens første kommercielle rumselskab. Rumselskabets mission er at sende både turister, gods og satellitter ud i rummet med egenproducerede fartøjer og afsendingsudstyr.

Selskabets rumfartøj SpaceShipTwo skal sendes af sted af et afsendingsfly ved navn White Knight Two. Meningen er, at SpaceShipTwo skal sende seks rumturister og to piloter ud på en utrolig rejse 110 kilometer over Jordens overflade.

Billetterne står lige nu til en pris på 250.000 dollars – ca. 1.726.000 danske kroner. Fartøjerne testes stadig, og en tur med passagerer er endnu ikke planlagt.

Ung opfinder vil i rummet

I 2002 stiftede den blot 31-årige Elon Musk firmaet SpaceX – det var året før han grundlagde elbils- og batteriproducenten Tesla.

SpaceX’s erklærede mål er at sænke prisen på rumfart ved af genbruge bl.a. løfteraketters første trin og opfinde nye teknologier, så mennesker er i stand til at bosætte sig på andre planeter.

I 2008 indgik NASA en kontrakt med SpaceX om at sende gods til Den Internationale Rumstation ISS mod en betaling på 1,6 milliarder dollars.

Firmaet har i dag tre rumfartøjer og over 3000 ansatte. Deres Falcon 9-raket er prissat til 61,2 mio. dollars – 422,5 millioner kroner – og det på trods af, at Falcon 9-raketten stadig bliver testlandet med noget svingende resultater. Firmaets store udfordring er lige nu at lande raketten for at kunne sende den op igen. For det er her, der er virkelig mange penge at spare og dermed tjene.

Bogormen er klubbens ældste medlem

Manden bag Amazon.com, Jeff Bezos, har ligesom Elon Musk en drøm om at kunne sende private rumturister ud i rummet til en forholdsvis billig penge. Derfor startede han allerede i år 2000 sit rumselskab Blue Origin.

Blue Origin har udviklet raketten New Shepard, som har plads til seks personer. Den skal kunne sende rumturisterne op i 100 kilometers højde, hvor rumturisterne ud over den ubegribelige udsigt også vil opleve vægtløshed.

I november lettede og landede New Shepard efter en tur i rummet, og i sidste uge gjorden den det så igen for at demonstrere dens evne til at blive genbrugt.

Videoen viser Blue Origins seneste to vellykkede affyringer og landinger.

Computernørden leger også med

Bill Gates' medstifter af computergiganten Microsoft, Paul Allen, har sammen med rumfartsselskabet Scaled Composites bagmand, Burt Rutan, grundlagt firmaet Stratolaunch Systems.

Firmaet har udviklet et ikke mindre end gigantisk fly, der billigt skal affyre raketter. Stratolaunch Carrier-fartøjet er verdens største fly og har et vingefang på 117 meter, og seks Boeing 747-lignende motorer skal løfte både fly og raket op til ca. 9000 meters højde, hvorfra raketten skal fortsætter sin færd ud i rummet.

Denne teknik har langt billigere brændstofomkostninger end affyring fra jorden.

Fotos: Creative Commons og Blue Origin

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.