Shutterstock

Vellykket raketopsendelse skal bane vej for mennesker på Mars

NASA's opsendelse af den nye måneraket er en del af et omfattende rumprogram, der skal sende mennesker til Månen igen - men på sigt også til Mars.

Det amerikanske rumagentur, NASA, har netop opsendt den nye måneraket ved navn SLS (Space Launch System) med rumkapslen Orion ombord. Formålet med missionen, som går under navnet Artemis 1, er, at vi mennesker skal tilbage til Månen efter 50 års fravær.

Missionen er den første af flere, og i denne omgang skal Orion-rumkapslen kredse om Månen og vende tilbage til jorden efter 25 dage i rummet. Der er ingen astronauter i rumkapslen, men derimod tre højteknologiske mannequindukker, som skal analyseres efterfølgende.

Rumprogrammet Artemis 1.

Opsendelsen af måneraketten SLS (Space Launch System) har været udskudt flere gange, men den 16. november 2022 blev den mægtige raket sendt afsted fra Kennedy Space Center i Florida.

© Wikimedia Commons

Den ene dukke kaldet Moonikin Campos bærer blandt andet en vest, som skal bruges til at indsamle data om radioaktivitet.

Går alt efter planen, skal rigtige astronauter erstatte dukkerne i 2024 og sendes kredsløb om Månen, mens det er planen, at de skal gå på Månen i 2025.

Se opsendelsen af SLS-raketten her:

Der var derfor jubel at spore på Kennedy Space Center i Florida, da raketten efter flere mislykkede forsøg endelig blev sendt afsted mod rummet tidligt onsdag morgen.

“Vi er alle sammen en del af noget helt specielt, og det her er det første skridt på vejen til at komme tilbage til månen - men også videre til Mars,” siger launch director i NASA, Charlie Blackwell-Thompson.

Og jublen behøver ikke stoppe her.

Det står nemlig nu klart, at adskillelsen af Orion-rumkapslen fra selve raketten er forløbet planmæssigt, og at kapslen nu har kurs mod Månen.

En kort mission

Selvom 25 dage i en rumkapsel ville være mere end rigeligt for de fleste, så er det faktisk ikke så lang tid, når der er tale om en rummission.

Raket og maanen
© NASA/Shutterstock

Læs også:

Ifølge NASA er det nemlig muligt at udnytte tiden så effektivt, at alle observationer og forsøg kan gøres inden for tidsrammen.

“Selvom vi betegner missionen som kort, så har vi sikret os, at der er nok tid til rådighed,” siger chief flight director Emily Nelson fra NASA og uddyber:

“Men det er ligesom et spil tetris at få alle de nødvendige ting til at være på så lidt plads.”

Nu er raketten sendt af sted, og om 25 dage lander rumkapsel efter planen i Stillehavet ud for San Diego på den amerikanske vestkyst.

Ikke første gang på månen

Det er meningen, at rumrejsen skal give NASA værdifuld erfaring til fremtidige rumrejser, og et af de største mål med Artemis er en dag at sende mennesker til Mars.

Det ligger dog år ud i fremtiden. Som tidligere nævnt vil man tidligst i 2025 forsøge at lande med mennesker på Månen.

To astronauter landede senest på Månen i 1972. Inden da havde ti andre astronauter gået på Månen i løbet af fem forskellige missioner.

Første gang var i 1969, hvor Neil Armstrong blev første mand på Månen.

NASA's rumprogram Artemis er efterfølgeren til Apollo-missionerne. I græsk mytologi er Artemis månegudinden og Apollos tvillingesøster.