Cyborg OL TOP TEASER

Atleter dyster i OL for cyborgs

Verdens første internationale dyst for mennesker, der får hjælp af robotteknologi - cyborgs - løber af stablen lørdag den 8. oktober i Zurich. Deltagerne kæmper indenfor discipliner som robotarm, exoskelet og hjernestyrede computerspil.

5. oktober 2016 af Signe Sørensen og Mikkel Skovbo

Den 8. oktober går det løs.

Robotlemmer og mekaniske skeletter vil flintre deltagere hen over forhindringer, rundt på baner og igennem sindrige tøjklemme-manøvrer.

CYBATHLON – verdens første, internationale sportskonkurrence for mennesker med stærke handicap – konkurrerer i opgaver som at gå på trapper, hænge tøj op og cykle.

Det lyder måske simpelt, men ikke når det hele skal udføres med hjælp fra den nyeste robotteknologi på området.

Lamme dyster ved tankens kraft

Stævnet bliver en mulighed for at vise verden det store potentiale, der er i at kombinere svært handicappede, men normalt begavede mennesker, med robotteknologi.

Fælles for de 74 deltagere fra 25 lande er, at det er umuligt for dem at bevæge én eller flere lemme. I stedet benytter de robot-hjælp og bliver på den måde til cyborgs eller bioniske mennesker, om man vil.

Helt eller delvist lamme deltagere dyster i computerspil ved "cyborg-OL" i Schweitz. Figurerne i spillet er styret direkte med hjernen.

En moderne cyborg kan fx være en mand, der har fået amputeret sit ben over knæet. Ved hjælp af robotproteser kan han igen bøje knæet med tankens kraft og gå som normalt.

Andre af deltagerne er helt lammede i begge ben, men går igen ved hjælp af et robot-exoskelet, som sættes uden på benet.

Cyborg-OL foregår i tæt treløb

Atleterne i CYBATHLON arbejder tæt sammen med forskerne bag deres hjælpemidler. Læs mere om samspillet mellem videnskabsmænd, atleter og robotteknologi her:

CYBATHLON

Ordet er en sammentrækning af:

  • "Cyborg": Mennesker, der er delvist maskiner.
  • "Athlon": Det græske ord for konkurrence.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.