electronic bomb detection

Elektronisk bombehund: Ny bombedetektor er rekordfølsom

En ny detektor kan spore sprængstofrester, som ellers er næsten umulige at afsløre. Hvis blot få sprængstofmolekyler hænger i luften, slår bombedetektoren ud.

20. november 2013 af Henrik Prætorius

Amerikanske forskere har udviklet en ekstremt følsom bombedetektor. Apparatet er i stand til at afsløre, hvis blot 20 molekyler af de dødsensfarlige sprængstoffer PETN eller RDX svæver blandt en billiard luftmolekyler.

Dampe i luften afslører sprængstoffer

Har en terrorist sprængstofrester på hænderne, eller gemmer en taske en bombe, kan detektoren alene ud fra dampe i luften spore de farlige sprængstoffer. Bombedetektoren analyserer direkte på luftens molekyler. Som noget nyt kan den derfor undersøge passagerer i lufthavne for PETN og RDX, mens de fx alligevel passerer en metaldetektor.

Sprængstofmolekylerne ioniseres

Bag den elektroniske næse står den amerikanske forsker David Atkinson og to af hans kollegaer fra Pacific North West National Laboratory. Apparatet virker ved at ionisere – altså elektrisk lade – luftens molekyler og derefter måle på dem i et såkaldt massespektrometer, som identificerer de ioniserede molekyler ved at afbøje dem i et elektrisk felt.

Læs mere

Læs om fremtidens elektroniske bombehunde og anden terrorbekæmpelse i Illustreret Videnskabs artikel.

Som abonnent kan du læse artiklen online ved at klikke på knappen her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.