nb_u23 gepard

Firbenet robot løber hækkeløb

Den firbenede robot "Cheetah" løber og springer helt uden hjælp fra mennesker. En indbygget laser registrerer de forhindringer, robotten skal forcere.

2. juni 2015 af Jesper Bindslev

Robotten regulerer selv tilløbet

Cheetah – som på engelsk betyder gepard – er den første robot med ben, der på helt egen hånd tilpasser tilløbet og beregner springets højde for at komme over forhindringer. Robotten klarer barrierer på op til næsten en halv meter. Selv om robotter på hjul kan løbe hurtigere og springe højere end Cheeetah, klarer de ikke det samme uden menneskelig styring.

Den adrætte robot kortlægger terrænet og registrerer forhindringer ved hjælp af såkaldt LIDAR, hvilket vil sige, at den udsender laserlys og måler, hvor hurtigt det kastes tilbage.

En nyudviklet algoritme tilpasser løbende robottens bevægelser efter omgivelserne og kan foretage en justering på halvdelen af den tid, robotten bruger på at tage et enkelt skridt.

Cheetah springer med 8 km/t

Robotten vejer 35 kg, omtrent det samme som en gepard, men den løber endnu ikke lige så stærkt som den hurtigløber, den er opkaldt efter. I den nuværende udgave kan robotten forcere forhindringer med en gennemsnitshastighed på 8 km/t, mens tophastigheden er 21 km/t med lasernavigationssystemet slået fra. Men målet er at udvikle hurtigere udgaver.

Den firbenede robot er udviklet af det tekniske universet MIT i Boston med støtte fra det amerikanske militærs udviklingsorganisation DARPA. Robotten vil over at kunne indsættes på slagmarken også bruges i redningsaktioner.

Flere dyrerobotter er på vej

Cheetah-robottens bevægelser er inspireret af naturens firbenede sprintere, og andre robotforskere efterligner insekter, fugle og fisk. Læs artiklen "Nye robotter kopierer dyrenes tricks":

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.