Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Shapeshifters

Snart kan forskerne bygge robotter, der ligesom T-1000 fra Terminator-filmene kan skifte form efter den opgave, de skal løse.

© Paramount Pictures
Teknologi - Robotter

Fremtidens robotter skifter form efter opgaven

Forskere har skabt flydende elektroniske komponenter til computerchips, som fjerner en af de sidste barrierer for udviklingen af formskiftende robotter.

I Terminator-filmene er ­robotten T-1000 en notorisk modstander – en brutal snigmorder af flydende ­metal, som kan antage et utal af former.

Formskiftende robotter som T-1000 er ­stadig fiktion, men nu har forskere fra Carnegie Mellon University i USA skabt flydende elektroniske komponenter til computerchips. Dermed fjerner en af de sidste, store barrierer for udviklingen af en ny generation formskiftende robotter.

Computerdele bliver flydende

I computerchips tænder og slukker milliarder af mikroskopiske kontakter kaldet transistorer konstant for at udføre digitale handlinger.

Forskere har efterlignet de små komponenters opførsel med to dråber af metallegering. Forskerne kan få dråberne til at smelte sammen og skabe en elektrisk ­for­bindelse for hurtigt efter at skille sig ad igen – præcis som når en transistor i en computerchip tænder og slukker.

Robotter får fleksible kroppe

Det flydende materiale kan også bruges til at bygge de baner i et elektrisk kredsløb, som skaber forbindelse mellem kredsløbets komponenter.

Teknologien kan bruges i en ny type af robotter, som er fri for en fast krop. De flydende, elektriske komponenter kan indgå i et dynamisk kredsløb, hvor hver enkelt del fungerer som en selvstændig celle, der flytter sig rundt i kredsløbet, når de påvirkes af skift i det omgivende miljø.

Når robottens krop også bygges af fleksibelt, bøjeligt ­materiale, vil robotten kunne ændre form, så kroppen passer til den opgaven, der skal udføres – som en virkelighedens T-1000.

Læs også:

scifi robot
Robotter

Robotterne overtager verden

1 minut
Robotoperation
Robotter

Robotter overgår nu kirurgerne

1 minut
Robotter

Robot skal redde menneskeliv

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul