Boston Dynamics Spot

Lydløs laserhund er ustoppelig

Den Google-ejede opfindervirksomhed Boston Dynamics har udviklet firmaets hidtil mest avancerede dyrerobot: En elektrisk drevet hund, som finder vej ved hjælp af laserstråler og holder balancen, selv hvis den bliver sparket.

16. februar 2015 af Carsten Nymann

Redningskøretøjer, biler og gaffeltrucks kommer alle til kort, hvis de skal slæbe sig gennem en uvejsom skov, hen over en kollapset bygning eller op og ned ad trapper.

Fremtidens robotter derimod traver hen over forhindringerne som naturens dyr – i hvert fald hvis det står til Google-ejede Boston Dynamics, der har udviklet robothunden Spot.

Google-robot bruger laserteknologi

Spot drives frem af en elmotor og en batteripakke, den har fire ben og navigerer ved hjælp af LIDAR-teknologi, der bedst kan beskrives som en radar, der bruger laserlys og ikke radiobølger.

På den måde kan Googles elektrohund stort set lydløst mase sig gennem skovbunden, forcere bakker og ligefrem kravle op ad trapper – endda i et imponerende højt tempo.

VIDEO: Google-hund holder balancen, hvis den bliver sparket:

Tidligere Google-hunde var tunge og støjende

Google og Boston Dynamics, der også samarbejder med den amerikanske militær gennem teknologi-geschæften DARPA, har flere udgaver af robothunden på samvittigheden.

Men hvor fx 2005-udgaven BigDog vejede 109 kilo og var drevet af en hylende, 1-cylindret forbrændingsmotor, er Spot – som er udviklet efter Google købte Boston Dynamics i 2013 – mere støjsvag, mere adræt og klart hurtigere.

Google er tavse om målet med Spot

Big Dog var udviklet som pakæsel til det amerikanske militær og kunne slæbe op til 154 kilo, men hvilke funktioner Spot kan opfylde, har hverken Google eller Boston Dynamics sagt noget om.

Spots egenskaber vil dog ifølge iagttagere gøre den glimrende som fx bombehund, politihund, redningshund eller måske mest oplagt: førerhund for blinde personer.

Google er ikke alene om dyrene

Google er ikke alene om at lade sig inspirere af dyreverdenen, når firmaet udvikler robotter. Ingeniører verden over bygger robotter, som ligner alt fra måger og gopler til guldsmede og spidsmus:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.