Shutterstock
Tænder tandrensning

Mikrorobotter kan måske erstatte din tandbørste

Har du problemer med at komme helt i dybden med din tandbørstning, kan en lille hær af nano-robotter vise sig at være din perfekte makker til mundhygiejnen.

For sværmen af mundrobotter er bygget af forskere fra Pennsylvania Universitet i USA til at kunne skifte form og dermed komme ind i alle sprækker som en blanding af børste, tandtråd og ultraeffektiv tandpasta.

Forskerne har publiceret deres resultater på forskningssitet ACS Publications. Her beskriver de, hvordan deres nano-robotter i tests har opdaget og fjernet flere sygdomsfremkaldende bakterier i både falske og rigtige tænder, så du fremover kan undgå utidige besøg hos tandlægen.

Magnetisk robotstyring

De mundvenlige nano-robotter er hovedsageligt bygget af jernoxid, som gør det muligt at forme og styre dem magnetisk, så de bliver tilpasset præcis til dit unikke tandsæt.

Eksempelvis kan robotterne formes til en børstelignende struktur, som fejer plak og urenheder væk fra tændernes overflade, så du undgår huller i bisserne.

Robotterne kan også omformes og styres til rensning mellem tænderne, som du kender det fra brugen af tandtråd og forebyggelse af blandt andet paradentose.

Samtidig virker de små tandfeers nærkontakt med tænder og tandkød som en katalysator, der udløser bakteriedræbende stoffer i mikrodoser i munden, som derved forebygger uønskede tandkødssygdomme.

Truer 500 år gammel teknologi

Jernoxid har længe været brugt til tandrensning, fordi stofferne i kontakt med ilt blandt andet kan udløse en kemisk reaktion til både diagnosticering af biofilm og efterfølgende rensning.

Biofilm i munden føles som en klæbrig belægning henover tænderne og i ganen.

Med de nye nanorobotters indbyggede magnetfelter kan forskerne styre rensningen af biofilm og udløsningen af de anti-bakterielle stoffer i alle retninger. Derved kan nano-robotter tilpasses alverdens tandsæt og være en alvorlig trussel for tandbørste-industrien.

For udover en elektrisk udgave for nogle årtier siden, har det mindst 500 år gamle koncept med en mundbørste på en stav ikke ligefrem undergået de allerstørste tekniske revolutioner.

Mere forskning er nødvendig

Pennsylvania-forskerne hævder, at næste skridt i forskningen er mere tilbundsgående sammenligninger med nuværende teknologier, som udover elektriske tandbørster også omfatter ultralydsbehandlinger til fjernelse af tandsten.

De vil også i fremtidige studier fokusere på, at de fleksible nano-robotter i fjernstyringen bliver finjusteret til at ramme det rigtige tryk på tænder og tandkød.

Derved slipper du ikke bare for at bruge hænderne ved tandbørstning, men kan også se frem til et sundere tandsæt med automatiseret diagnosticering og behandling af mundsygdomme - hvis robot-rensningen en dag kommer i masseproduktion.