nb_u18 Robot ants

Myrerobotter knokler på fremtidens fabrikker

Tusindvis af myrerobotter kravler rundt på fabrikshallens gulv og udfører i fællesskab det hårde arbejde. Sådan lyder fremtidsscenariet fra det tyske firma, Festo.

29. april 2015 af Karen Grubbe

Myrer er bomstærke og arbejder ekstremt godt sammen. De kvaliteter har det tyske robotfirma, Festo, kopieret i deres seneste kreation, BionicANT, som skal indtage verdens fabrikshaller i fremtiden.

Robotmyrerne kan – ligesom virkelighedens myrer – arbejde tæt sammen.

Forvoksede myrer arbejder tæt sammen

De nye fabriksarbejdere er hver især på størrelse med en menneskehånd, men ligner ellers myrer.

Myrerne får helt klare instrukser om deres opgaver. I hovedreglen arbejder hver robotmyre alene, men er en opgave for stor, kan robotten tilkalde hjælp fra andre myrer.

På baggrund af en kompleks algoritme finder robotmyrerne ud af, hvordan de kan deltage og koordinerer derefter deres bevægelser. Kommunikationen mellem myrerne foregår ved hjælp af et radiomodul.

VIDEO: Se myrerne arbejde sammen

3D-kamera viser vej

Dyrets kæber og ben bevæger sig ved hjælp af såkaldt piezo-elektrisk teknologi, mens et 3D-stereo-kamera og en optisk sensor hjælper dem med at finde vej. Når robotmyrerne løber tør for strøm, stikker den blot følehornene i en oplader.

Robotmyrerne blev præsenteret på en stor teknologimesse i Hannover i april, men hvornår de gør deres indtog i fabrikshallerne, og hvilke opgaver de præcis skal udføre, er stadig uklart.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.