Ny slangerobot skal redde menneskeliv

En ny type robot, der henter inspiration fra planter og nerveceller, kan revolutionere måden, robotter bevæger sig på. Forskerne håber, at den i fremtiden kan redde liv.

© E.W. Hawkes, L.H. Blumenschein, and J.D. Greer.

Redningsarbejdere, der leder efter personer i sammenstyrtede bygninger, kan i fremtiden stå med et nyt supervåben, der afgør forskellen mellem liv og død.

Våbnet er en blød og slangelignende robot, der er udviklet af forskere fra Stanford University og sætter nye standarder for, hvordan robotter bevæger sig.

Inspireret af naturen

Robotten er inspireret af naturlige organismer, der tilbagelægger afstande ved at vokse - som planter og svampe – og er lavet af rørformet plastik foldet ind i sig selv. Lidt som en sok vendt på vrangen.

På den måde kan den konstant krænge plastik ud ved hjælp af lufttryk og få spidsen til at vokse, uden at resten bevæger sig.

Et bevægelsesmønster, der kan få afgørende betydning i ufarbare områder, som for eksempel ruinerne efter et jordskælv.

Vild med robotter? Tag med på operationsstuen, hvor maskiner udkonkurrerer verdens bedste kirurger.

”Selvom robottens krop er fanget mellem to murbrokker, kan spidsen stadig bevæge sig fremad,”lyder det fra Elliot Hawkes, leder af undersøgelsen.

Og det betyder, at den fx kan bruges til at lokalisere jordskælvsofre, levere drikkevand eller slukke brande i lukkede rum.

Overlever forhindringer

© E.W. Hawkes, L.H. Blumenschein, and J.D. Greer.

I testfasen har prototypen allerede vist sit værd ved at løfte en 100 kg tung kasse, bevæge sig under en åbning på kun 10% af sin egen diameter og snegle sig over søm og klistret fluepapir.

”Den store udfordring er at indkredse, hvad den kan bruges til,” lyder det fra Allison Okamura, ingeniør ved Stanford.