Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Boston Dynamics
Teknologi - Robotter

Redningsrobot er dygtig atlet

Verdens mest adrætte humanoide robot skal hjælpe i katastrofeområder, hvor det er for farligt for redningsfolk at komme ind.

Redningsrobotten Atlas var en sensation, men noget klodset, da virksomheden Boston Dynamics præsenterede den for første gang for fem år siden.

I dag er den ikke til at kende.

Atlas er en humanoid robot. Det betyder, at den er inspireret af menneskekroppen i udseende og måden, den bevæger sig på.

Udfordringen ved humanoide robotter er at efterligne menneskekroppens sanser og balanceevne. Evnen til at orientere sig i et rum, afstemme sine bevægelser og flytte tyngdepunktet lynhurtigt er nødvendig, hvis robotten skal bevæge sig rundt i et område med forhindringer.

Nu kan Atlas mere end det.

Robotten går ikke bare, men kan også springe fra én platform til en anden og endda slå saltomortaler. Og måske vigtigst: Hvis den falder, kan den selv komme op igen.

Se Atlas klare en hel forhindringsbane her.

De store fremskridt har teknikerne opnået ved at forbedre sensorer, Atlas bruger til afstandsmåling og til at se ting.

Robottens koordinations­­evne er også blevet markant bedre, fordi kontrol­systemet, der sammenholder enhver bevægelse af arme, ben og torso, nu fungerer, så kroppen arbejder som en helhed.

Samtidig er Atlas blevet stærkere, og den kan nu løfte 11 kilo. Det er endnu ikke godt nok til fx at bære et menneske ud af en brændende bygning, men robotten nærmer sig målet om at blive redningsarbejder.

Total makeover på fem år

Atlas har smidt halvdelen af sin vægt og er ikke længere bundet af ledninger. 3D-printede dele beskytter robotten Atlas’ elektronik bedre end i prototypen.

  • Vægttab: Robotten er gået fra at veje 150 til 75 kg ved at få skiftet dele ud med 3D-printede materialer. Samtidig er strøm­for­sy­ningen blevet lettere og mere effektiv.
  • Bedre Balance: Atlas’ evne til at orientere sig og koordinere egne bevægelser er optimeret ved at forbedre dens stereosyn, sensorer og det centrale kontrolsystem.
  • Større frihed: Den første udgave af Atlas fik strøm og kommandoer gen­nem et kabel til en kontrolstation. Nu er At­las trådløs og har indbygget strømforsyning.
  • Udseende: Tidligere var Atlas en prototype, hvor der ikke var gjort meget ud af designet. Den nye Atlas har et mere velproportioneret og strømlinet look.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul