Redningsrobot er dygtig atlet

Verdens mest adrætte humanoide robot skal hjælpe i katastrofeområder, hvor det er for farligt for redningsfolk at komme ind.

© Boston Dynamics

Redningsrobotten Atlas var en sensation, men noget klodset, da virksomheden Boston Dynamics præsenterede den for første gang for fem år siden.

I dag er den ikke til at kende.

Atlas er en humanoid robot. Det betyder, at den er inspireret af menneskekroppen i udseende og måden, den bevæger sig på.

Udfordringen ved humanoide robotter er at efterligne menneskekroppens sanser og balanceevne. Evnen til at orientere sig i et rum, afstemme sine bevægelser og flytte tyngdepunktet lynhurtigt er nødvendig, hvis robotten skal bevæge sig rundt i et område med forhindringer.

Nu kan Atlas mere end det.

Robotten går ikke bare, men kan også springe fra én platform til en anden og endda slå saltomortaler. Og måske vigtigst: Hvis den falder, kan den selv komme op igen.

Se Atlas klare en hel forhindringsbane her.

De store fremskridt har teknikerne opnået ved at forbedre sensorer, Atlas bruger til afstandsmåling og til at se ting.

Robottens koordinations­­evne er også blevet markant bedre, fordi kontrol­systemet, der sammenholder enhver bevægelse af arme, ben og torso, nu fungerer, så kroppen arbejder som en helhed.

Samtidig er Atlas blevet stærkere, og den kan nu løfte 11 kilo. Det er endnu ikke godt nok til fx at bære et menneske ud af en brændende bygning, men robotten nærmer sig målet om at blive redningsarbejder.

Total makeover på fem år

Atlas har smidt halvdelen af sin vægt og er ikke længere bundet af ledninger. 3D-printede dele beskytter robotten Atlas’ elektronik bedre end i prototypen.

  • Vægttab: Robotten er gået fra at veje 150 til 75 kg ved at få skiftet dele ud med 3D-printede materialer. Samtidig er strøm­for­sy­ningen blevet lettere og mere effektiv.
  • Bedre Balance: Atlas’ evne til at orientere sig og koordinere egne bevægelser er optimeret ved at forbedre dens stereosyn, sensorer og det centrale kontrolsystem.
  • Større frihed: Den første udgave af Atlas fik strøm og kommandoer gen­nem et kabel til en kontrolstation. Nu er At­las trådløs og har indbygget strømforsyning.
  • Udseende: Tidligere var Atlas en prototype, hvor der ikke var gjort meget ud af designet. Den nye Atlas har et mere velproportioneret og strømlinet look.