nb_u15 ex machina

Robot-astronaut gør filmvision til virkelighed

Samtaler mellem mennesker og kunstig intelligens er temaet i ny science fiction-film. Samtidig er første robot med kunstig intelligens netop hjemvendt fra ISS.

9. april 2015 af Babak Arvanaghi

“Oppefra lyste Jorden som en blå LED”, var robotten Kirobos første ord på Jorden efter at have spenderet 18 måneder om bord på den internationale rumstation, ISS.

Under sit ophold gjorde den japanske robot sig fortjent til flere Guiness-rekorder – blandt andet for at være den robot, der har ført en samtale med et menneske højst over Jordens overflade.

Kirobo er udviklet af universitetet i Tokyo og fulgtes med Japans første ISS-kommandør Koichi Wakata på dennes mission til den internationale rumstation. Foto: Toyota.

Samtalerobot er med i ny film

Kirobo er landet på Jorden samtidig med, at en ny film, Ex Machina, lander i biograferne. I filmen, som havde amerikansk premiere fredag, er det netop samtalen mellem robot og menneske, der er i fokus.

I filmen skaber en videnskabsmand robotten AVA, og for at teste dens kunstige intelligens, inviterer han det unge geni Caleb til sit laboratorium for at føre samtaler med AVA.

Kunstig intelligens skaber intriger

Hurtigt udvikler Caleb og AVA et tæt bånd, og Caleb bliver mere og mere fortrolig med sit mekaniske bekendtskab.

I en tilspidset situation kommer Caleb til at tvivle på, hvorvidt han skal stole på mennesket eller på sin nye mekaniske ven.

Filmen tager problematikken op om, hvordan vi skal forholde os til robotter, når de bliver så menneskelige, at vi kan spejle os i dem.

Læs også: Kloge robotter er en trussel

Robotter skabes i vores billede

Helt så menneskelig er astronautrobotten Kirobo ikke endnu. Men den japanske robot er et stort skridt på vejen i udviklingen af robotter med menneskelige egenskaber:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.