lifeguard robot

Robot skal redde badegæster fra druknedøden

En nyudviklet robot kan med en fart på 45 km/t nå nødstedte langt hurtigere end en livredder.

8. november 2010

Bølgernes styrke har overrasket en svømmer ud for kysten. Han plasker vildt med armene og råber om hjælp. Inde på land bliver han set af livreddere, der sætter en 1,2 meter lang robot i vandet. Med en fart på 45 km/t er den seks gange hurtigere fremme end en menneskelig livredder.

Robotten er udviklet i USA af firmaet Hydronalix og kommer på markedet til næste sommer. Robotten navigerer ved hjælp af en sonar, som sender lydbølger ud i vandet. Når bølgerne rammer den nødstedte, vender de tilbage som et ekko. Et program i robottens computer genkender de desperate bevægelser, en druknende typisk laver. Derved kan robotten styre uden om andre badegæster. Når den er fremme ved den nødstedte, kan vedkommende gribe fat i tovværk og blive trukket sikkert ind til land.

Ud over at være til rådighed for livredderne er robotten beregnet til at patruljere langs kysten. Desuden er den udstyret med et kamera og højttalere, så en livredder på stranden kan berolige en badegæst i nød og eventuelt give instrukser.

Hvert år kommer amerikanske livreddere ca. 80.000 strandgæster til undsætning.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.