Robotarm griber lynhurtigt

Robotarm reagerer 50 gange hurtigere end et menneske

Fem millisekunder. Det er, hvor lang tid en ny robotarm skal bruge fra en genstand er kastet, til armen når at reagere og gribe genstanden. Her kan du se robotarmen i aktion og opleve to andre eksempler på ultrahurtige robotter.

31. oktober 2014 af Malene Breusch Hansen

Robotarm har lært sig selv at gribe

Hvis du blinker med øjnene, risikerer du at misse robotarmen Lausannes griberefleks.

Lausanne er udviklet af det schweiziske universitet af samme navn. Armen kan gribe op til 50 gange hurtigere end dig – på ned til fem millisekunder.

Softwaren, som styrer armen, er ikke programmeret til, hvordan den reagerer på den bedste måde. At gribe så hurtigt er noget, robotten har lært sig selv ved at forsøge igen og igen.

Bordtennisspiller VS. robotarm

Lausanne-universitetet er ikke de eneste, der har udviklet en lynhurtig robotarm. Robotten KUKA fra KUKA Robotics har udfordret den tyske bordtennisspiller Timo Boll til en duel. Se herunder, hvordan dysten endte:

Videoen blev lavet som en reklamefilm for KUKA Robotics, og mange af slagene var nøje programmerede og indøvede. Selvom KUKA robotten faktisk er hurtig nok til at reagere på bordtennisslag, var der altså ikke tale om en helt almindelig kamp.

Robotarm pakker på rekordtid

Men de hurtige robotter er ikke kun underholdende legetøj – de er også meget anvendelige til fx ultrahurtigt samlebåndsarbejde på fabrikker.

Her kan du se, hvor hurtigt robotarmen fra virksomheden FANUC kan samle små batterier op og pakke dem i æsker:

Robotarm rumsterer i rummet

Det Europæiske Rumagentur sender i 2015 en gigantisk robotarm til Den Internnationale Rumstation ISS for at hjælpe astronauterne med bl.a. at håndtere last. Læs om den gigantiske robotarm og mange flere i vores artikel:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.