BigDog

Robotdyr: Terrængående hund tager slæbet

De fleste køretøjer må give fortabt, når det går stejlt op ad en mudret skråning. Dyr klarer strabadserne langt bedre til fods, hvilket er tanken bag et af fremtidens intelligente robotdyr, den firbenede robot BigDog.

19. december 2012 af Morten Kjerside Poulsen

Vrælende kæmper den encylindrede gokartmotor for at holde BigDog på benene og i fremdrift. Motorens 15 hestekræfter driver et hydraulisk system, som får hunderobotten til at bevæge sig frit gennem landskabet.

Målet med BigDog er, at den skal bruges af det amerikanske militær. Det bliver dog næppe som snigmorder eller dronehund, da robotten larmer enormt meget. I stedet skal den slæbe forsyninger gennem uvejsomt terræn.

BigDog bliver holdt på benene af 50 sensorer forbundet til en computer. Selv hvis den går på is eller bliver sparket til, holder den sig på benene, som det fremgår af videklippet herunder:

BigDog er efterhånden nogle år gammel, og udviklerne fra Boston Dynamics er allerede i gang med en efterfølger. Robotten LS3 ligner dog mere et stampende næsehorn end en hund. Den larmer mindre end BigDog, og et særligt system gør den i stand til selv at finde vej. Desuden er LS3 udstyret med et system, som gør den i stand til selv at rejse sig op, hvis den styrter.

Det vakte stor opsigt, da videoen af BigDog i sin tid blev lagt på youtube. Det fik to ungersvende til at lave en hyleskæg video, hvor de parodierer robottens evne til at vandre rundt i terrænet, holde balancen og, ikke mindst, antaste kvinder i en park.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.