Robotter får følesans hånd

Robotter får følesans i fingrene

Nye robotfingre efterligner menneskets fingre. Fingerspidserne har alle de følesanser, som mennesket også besidder.

8. juni 2016

Håndproteser og robothænder er som regel for klodsede til at håndtere noget så skrøbeligt som fx et æg eller en kanin uden at komme galt afsted.

Men en ny robotfinger, som kan monteres på eksisterende robotter og proteser, har et sansesystem, som matcher menneskets.

Fingeren hedder BioTac og er udviklet af forskere fra University of Southern California i USA og firmaet SynTouch.

Robotfinger med elektroniske lækkerier

Robotfingeren registrerer temperatur, tryk og vibrationer på de objekter, den rører ved. Fingeren omsætter elektrisk modstand til sanseindtryk.

Robotter bliver fintfølende

Robotfingeren har en fast kerne med sensorer og elektroder, som er omgivet af gummihud og en væske lige under huden. Fingeren er uhyre fintfølende og kan registrere, fra hvilken retning et tryk kommer, og temperaturen og teksturen på det materiale, den rører ved.

Teknologien styres af en algoritme, som indeholder data om 117 forskellige materialer og sanseindtryk beskrevet ved 15 forskellige karakteristikker som fx blød, ru, glat, varm og kold.

Fingeren afgør lynhurtigt, hvordan den skal tilpasse bevægelser og tryk, så den fx ikke kvæler kaninen.

Robotter skal ligne mennesker

Robotters følsomme hånd er blot endnu et skridt i retningen mod at ligne os mennesker. Robotforskere, hjerneforskere og psykologer arbejder med at gøre robotter mere selvstændigt tænkende. Læs mere i artiklen her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.