Ordet robot stammer fra et teaterstykke af den tjekkiske forfatter Karel Čapek fra 1920, hvor en fabrik producerer kunstige mennesker kaldet roboti. Robotterne, der er udstyret med evnen til at tænke selv, arbejder først for menneskeracen, men ender med at gøre oprør og udrydde den. Temaet er siden blevet et klassisk skrækscenarie i science fiction genren og anes i den spritnye Transformers film ”The Last Knight”, hvor kun én verden vil overleve; robotternes eller vores.

Robotter – fremtidens våben?

De kan analysere enorme datamængder på kort tid og bevæge sig med perfekt mekanisk præcision. Om få år vil de kunne dræbe uden menneskelig kontrol. Smart eller farligt?

13. juni 2017 af kommerciel redaktion for UIP

Er robotter oplagte våben i krigsførelse eller bør vi frygte og begrænse udviklingen af dem? Vi opridser her (kort men godt) tidens debat om dræberrobotter i anledningen af, at filmen ”Transformers - The Last Knight” har premiere d. 21. juni. I filmen er mennesker og robotter i krig med hinanden – spørgsmålet er selvfølgelig: Hvem vil overleve?

”Transformers - The Last Knight” smadrer Transformers seriens grundlæggende myter, og omdefinerer, hvad det vil sige at være en helt. På rollelisten finder du bl.a. Mark Wahlberg, Sir Anthony Hopkins og Josh Duhamel, mens Michael Bay sidder i instruktørstolen. Se mere på Kino.dk

Hjælperobotter styret af mennesker

De fleste af os er ikke i tvivl om, at det er et farligt erhverv at være soldat, og derfor er det umiddelbart svært at argumentere imod, at robotter gør nytte, når de kan udføre det beskidte arbejde, som mange mennesker ellers ville blive sat til; at rydde et minefelt, lede efter overlevende i livsfarlige zoner eller deaktivere en bombe. Især siden 2. Verdenskrig er denne tanke gradvist blevet omsat til virkelighed, for du kan jo sagtens erstatte en maskine, men ikke et menneske. 

Robotter som autonome våben

Om kun få år vil teknologien dog være SÅ avanceret, at vi kan se robotter handle offensivt og uden menneskelig indblandning under krigsførelse. Derfor arbejder flere nationer,  bl.a. Kina, Nordkorea, Rusland, Israel og U.S.A., på højtryk for at udvikle de såkaldte dræberrobotter. Samtidig arbejder Human Rights Watch på at få indført et internationalt forbud, da man mener, at det er fundamentalt forkert, hvis en maskine selv kan beslutte, om den vil dræbe et menneske. 

Faren ved kunstig intelligens

For hvad sker der, hvis robotter bliver så intelligente, at evnen kan sidestilles med fri vilje? Hvordan kan vi være sikre på, at maskinerne ikke vil trumfe os på alle områder og true vores eksistens? Ifølge en af verdens førende fysikere, Stephen Hawking, kan vi ikke fuldtud forstå omfanget af kunstig intelligens, hvorfor vi bør tage dens potentielle fare meget alvorligt. Debatten lige nu handler da også især om, hvor grænserne bør gå i forhold til udviklingen, produktionen og brugen af kunstig intelligens. 

Læs mere om dræberrobotterne på menneskerettighedsorganisationens hjemmeside hrw.org.

”Transformers - The Last Knight” ligger svaret på vores fremtidige overlevelse i krigen mellem robotter og mennesker begravet i fortiden og handler om deres tilstedeværelse af robotter på jorden. Se en trailer for filmen her:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.