Så farlige er de nye robotter

Flere store robotfirmaer advarer om at bruge deres robotter som våben. Her er fem af deres nyeste – og forklaringen på, hvorfor firmaerne råber vagt i gevær.

Nye robotter
© Shutterstock

Robotter bliver hele tiden stærkere, hurtigere og mere og mere intelligente. Men det gør dem ikke blot til bedre medhjælpere på byggepladsen, fabrikken eller hospitalet – det gør dem også farligere i de forkerte hænder.

En række toneangivende robotfirmaer er derfor kommet med en fælles advarsel: Vores robotter bør aldrig bruges som våben.

Firmaerne lover, at de aldrig selv vil lave robotter med det formål at skade andre.

Men uanset hvordan virksomhederne prøver at sikre deres produkter, kan de blive farlige.

Men hvor farlige er de egentlig? Her er fem af firmaernes nyeste robotter samt en vurdering af, hvor stor en risiko de udgør.

HURTIGLØBEREN

Robot paa indkoeb
© Unitree

Bevæbnet hund skræmmer nettet

Med blot 12 kilos kampvægt og en topfart på 17 km/t er Go1 en af de letteste og hurtigste robothunde på markedet.

Hunden kan bære op til fem kilos last og er tiltænkt alt fra patruljearbejde til indsamling af mineraler på sværttilgængelige steder.

Go1 kan købes for “kun” 2700 dollars. Unitree Robotics, som producerer Go1, har meldt ud, at de går efter at sælge hunden så billigt som muligt, så privatpersoner har råd til en – modsat kun firmaer eller stater, som i dag stadig er de primære købere af større robotter såsom robothunde.

Go1 er især berygtet for at affyre et automatisk skydevåben i en amatørvideo, der spredte sig på nettet.

Hvor farlig er den?

INSPEKTØREN

Robot paa trapper
© ANYbotics

Smidig inspektør tjekker gasanlæg

Schweiziske ANYbotics står bag den firbenede robot ANYmal. Robotten er robust og kan gebærde sig i al slags terræn og fx forcere stejle trapper, skræve over forhindringer og huller og klemme sig gennem smalle åbninger.

Robotten er udstyret med bl.a. laserskanner og termokamera og kan skræddersys til mange forskellige opgaver, fx inspektion og vedligeholdelse. Den er især designet til brug i olie- og gasindustrien.

Med sin gasdetektor kan robotten fx “snuse” sig frem til evt. udslip.

ANYmal bevæger sig både sidelæns, forlæns og baglæns og behøver dermed aldrig at vende om.

Hvor farlig er den?

  • ANYmal er konstrueret på en måde, så den ikke er i stand til at forårsage skade på de olie- og gasanlæg, som den er bygget til at arbejde med. Den er kun i stand til at gå – relativt langsomt (op til 4,7 km/t) – og inspicere anlæggene.
  • Vurdering: Relativt ufarlig.

PAKKEBUDDET

Robot som pakkebud
© Agility Robotics

Lagerarbejder mangler hovedet

Agility Robotics fra Oregon, USA, har designet den tobenede robot Digit, der – bortset fra det manglende hoved – ligner og bevæger sig som et menneske.

Torsoen er spækket med sensorer, så robotten kan navigere uden om forhindringer eller mennesker, og idéen er, at Digit skal bruges som fx en lagerarbejder eller et pakkebud, der kan bære op til 18 kilo ad gangen.

Den 1,58 meter høje og 45 kilo tunge robot bruger sine arme til at holde balancen og til evt. at tage fra med, hvis den falder. Armene kan fx skubbe døre op og løfte ting.

Digit kan gå både forlæns, baglæns og til siden og kan gå på et ujævnt underlag. Robotten bevæger sig med op til 5,4 km/t, dvs. som et menneske i rask gang.

Hvor farlig er den?

  • Digits styrke og hastighed er begrænset, men den kan alligevel potentielt udnyttes af hackere til fx at levere en bombe.
  • Vurdering: Relativt ufarlig.

ARBEJDSHESTEN

Koerende robot
© Neil Adams

Kørende assistent klarer stråling

Canadiske Clearpath Robotics har udviklet den knap 1 meter lange og 50 kilo tunge Husky, der skyder en topfart på 3,6 km/t.

Med sine fire terrængående dæk kan den pløje sig gennem fx mudder, vandløb og dyb sne.

Husky kan bære en last på op til 75 kilo og fås med en bred vifte af udstyr, fx 360-graderskamera, robotarme og 3D-laserkamera til afstandsmåling.

Husky kan bruges til bl.a. kortlægning og bomberydning. Robotten egner sig ligeledes til at håndtere radioaktivt materiale.

Forskere fra University of Toronto benytter robotten som en slags rover som forberedelse til udforskningen af andre planeter.

Hvor farlig er den?

  • Huskys evne til fx at håndtere radioaktivt materiale kan misbruges af hackere, der vil sprede rædsel blandt deres fjender, men dens langsomme hastighed og lave statur begrænser faren.
  • Vurdering: Meget farlig.

MULTIKUNSTNEREN

Nye robotter
© Shutterstock

Smidig hund går viralt

Amerikanske Boston Dynamics står bag den terrængående robothund Spot, der er ferm til bl.a. at gå på trapper, forcere forhindringer og navigere i ujævnt terræn.

Spots reklamevideoer bliver som regel delt vidt og bredt – i 2017 nåede en video med hunden, der åbner en dør, kortvarigt at ligge #1 på YouTube.

Spot er ideel til brug på utilgængelige steder, fx til bomberydning og nødhjælpsarbejde efter naturkatastrofer. Den egner sig desuden til at agere vagthund, til overvågning samt 3D-kortlægning af omgivelserne.

Spot kan vha. kameraer orientere sig 360 grader rundt, mens indbyggede sensorer sørger for, at robotten ikke støder ind i nogen eller noget.

Spots topfart er knap 6 km/t med en last på op til 14 kilo, og så kan den udstyres med fx en arm, der kan dreje og gribe fat om ting.

Hvor farlig er den?

  • Spot kan ligesom fx Go1 udstyres med skydevåben – hvilket firmaet bag Spot, Boston Dynamics, på det kraftigste advarer mod.
  • Vurdering: Farlig.