selvkørende bil skal vælge

Selvkørende biler bliver herrer over liv og død

Snart bliver vejene fyldt med selvkørende biler, der kan nedbringe antallet af døde i trafikken til næsten nul. Men situationer vil også opstå, hvor en ulykke er uundgåelig - og så er den kunstige intelligens nødt til at træffe en umulig beslutning.

23. maj 2016 af Martin Bernth og Martin Mose Bentzen

Du kører tilbagelænet igennem myldretidstrafikken. Dine hænder hviler bag hovedet og ikke på rattet, for din bil kører af sig selv.

Pludselig står en gruppe fodgængere på vejen lige foran bilen, og det er umuligt at nå at standse.

Bilen kan nå at dreje skarpt op over fortovet og brage frontalt ind i en mur. Det vil koste dig livet, men fodgængerne vil overleve.

Selvkørende biler tænker hurtigt

De selvkørende biler kommer om få år ud på vejene, og selvom de intelligente biler er meget mere sikre end menneskelige chauffører, så vil uheld altid kunne opstå.

For en menneskelig fører er det umuligt at nå at tænke, inden det går galt, og vi bebrejder derfor sjældent hinanden for vores handlinger under biluheld.

Men for robotter med sensorer og lynhurtig regnekraft er virkeligheden en anden, og derfor bliver denne type dilemmaer lige nu diskuteret blandt forskerne.

På den ene side ville de færreste købe en selvkørende bil, som kan finde på at ofre sin egen passager. Omvendt kan det moralsk være mere rigtigt at ofre én person fremfor en hel gruppe.

Men er det rimeligt, når fordgængernes egen uopmærksomhed var skyld i den farlige situation? Og hvad hvis bilens undvigemanøvre også dræber en uskyldig forbipasserende på fortovet?

Hvad synes du? Stem nedenfor

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.