Shutterstock

APRILSNAR: Russiske hackere har lagt en time til sommertiden: Nu skal du stille uret tilbage igen

Et hackerangreb i går nat har fået alle danske digitale ure til at gå en time forkert. De er derfor nu en time foran den rigtige sommertid. I sidste ende kan konsekvensen blive, at påskedagene rykker sig.

Selvom vi kun lige akkurat er overgået til sommertid, er det nu tid til at stille dit ur tilbage igen.

Alle digitale ure i Danmark har vist et forkert klokkeslæt det seneste døgn, da de i går nat ved en fejl stillede uret to timer frem i stedet for én. Det betyder, at tiden nu reelt er en time foran.

Den digitale regnefejl skyldes ifølge eksperter, at hele Norden har været udsat for et hackerangreb.

Den metodik, der er benyttet her, ligner et professionelt hackerangreb på linje med det, vi har set russiske hackere være i stand til under bl.a. det amerikanske valg. Rans Lirpa, institutleder ved Datalogisk Analyseinstitut i Århus

Russiske hackere leger med Danmarks tid

Den digitale tid er styret fra et globalt netværk af såkaldte NTP-servere (Network Time Protocol). Serverne er koblet til adskillige af verdens mest præcise atomure, og med mikrosekunders nøjagtighed holder de hele verden ajour med den koordinerede universaltid eller UTC-tid.

Uret på din smartphone henter løbende UTC-tid via mobilnetværket, der har kontakt til NTP-serverne, ligesom computere og tablets med faste intervaller sender en forespørgsel til NTP-netværket for at korrigere deres ure.

Ifølge de foreløbige oplysninger om angrebet har russerne ændret i protokollens kode, så serverne under reguleringen af sommertid ikke modtog input fra atomurene, men i stedet fra et ganske almindeligt armbåndsur.

Teleselskaber i det meste af landet arbejder lige nu på højtryk for at implementere en opdatering, der skal stille ure i alle digitale apparater tilbage til den rigtige sommertid.

Hackerangreb sætter din påskeferie i fare

Angrebet kan betyde, at påskedagene i næste måned flytter sig betragteligt. Påskedag falder altid på den den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn.

Eksperter har en teori om, at hackerne har rykket vores tidsregning en smule over de seneste to måneder. I år faldt fuldmånen præcis på forårsjævndøgn, og hvis vi allerede har været en time foran dengang, er påsken lagt på den forkerte dato.

Det betyder, at påskedag i år vil i år falde d. 24. marts i stedet for d. 21. april, og landets arbejdsgivere skal tage stilling til, om deres medarbejdere stadig skal have fri på de fejlagtigt placerede påskedage i april.