Et netværk med en sjette sans
Selvom den kommercielle udrulning af 6G-netværket forventes at blive i henimod 2030, er der allerede flere forsøg i gang med at bygge robuste netværk til ekstremt datasultne apps.
Den koreanske it-gigant Samsung lancerede for to år siden sin 6G-arbejdsplan med højtopløselige mobil-hologrammer og dataoverførsler fra virtuelle verdener, så du eksempelvis kan handle i et 3D-supermarked inde i din mobiltelefon.
Sammenslutningen af to hæderkronede tech-selskaber i virksomheden Nokia Bell Labs Institute er gået den anden vej og ud i virkeligheden med sin vision.
For her lyder drømmen, at 6G-netværket er en slags sjette sans, hvor der registreres lokale data som trafik og vejrudsigt i realtid. På den måde bliver netværket et sanseapperatet, der advarer dig via din bils højttalere, hvis der er spøgelsestrafikanter på vejen, eller det trækker op til lokalt uvejr.
Hos Ericsson er planerne ligeledes at have denne nærmiljøsansning i netværket, som skal forstærkes af en AI-baseret chip-teknologi, der kan opbevare og processere data lokalt i eksempelvis din mobiltelefon eller i det netværk, du henter data fra.
I samarbejde med MIT-mobilforskere håber Ericsson på, at det nye chipdesign med lokal datahåndtering kan spare energi og forøge ens personlige sikkerhed, når data ikke skal rejse hele vejen op i skyerne.
6G er allerede i rummet
Flere lande som USA, Japan, Korea, Indien og Finland har meldt sig under 6G-fanerne, efter Kina i 2020 sendte 6G-satelitter i kredsløb om Jorden.
Også kommercielle spillere som blandt andre kinesiske Huawai og koreanske LG har arbejdet på at optimere kommunikation med 6G-satelitterne, inden 6G forventes at blive standardiseret i 2023 eller 2024.
De første 6G-enheder er i gang med at blive bygget og testet. Producenters 6G-testenheder bliver blandt andet afprøvet med nye apps bygget på vanvittige data-hastigheder i et formentligt højt radiospektrum som eksempelvis mellem 100 gigahertz og 10 teraherz, der giver mindre forsinkelse i datastrømmene, hvilket forbedrer brugeroplevelsen.
Blandt andet automatiske biler vil få et boost af hurtigere datastrømme, ligesom det forventes, at antallet af internetforbundne enheder som eksempelvis intelligente pærer og sensorer i skraldespande vil stige fra de nutidige godt 14 milliarder til knap 30 milliarder enheder i 2030.
Inden du selv får fingrene i en 6G-enhed om en god håndfuld år, vil sikkerhed, netværksudbygning, massefabrikation og prisskilte være på skinner mod en global udrulning i starten af næste årti.