Shutterstock / ivan_kislitsin

Sådan bliver du usynlig online med fire nemme skridt

Hvis du ønsker en mere usynlig online-tilstedeværelse uden nysgerrige øjne og massiv datahøst af din adfærd, kan du relativt nemt blive anonym på internettet.

Den canadiske skuespiller Keanu Reeves er pist væk fra flere kinesiske streamingtjenester, efter han sammen med andre kendisser for nyligt deltog i en årlig hyldestkoncert for Tibet over videolink.

Op mod 19 filmtitler med den 57-årige stjerneskuespiller, inklusiv ’Speed’ og ’The Matrix’-trilogien, er forsvundet fra videotjenester som Youku og Tencent med tilsammen over 600 millioner brugere.

Da den kinesiske stat og regionen Tibet historisk har et særdeles anstrengt forhold til hinanden grundet Tibets krav om at være et selvstændigt land, anses fjernelsen af filmtitlerne af flere medier som en kontant kinesisk hævn for Keanu Reeves’ tilstedeværelse ved tibetaner-koncerten.

Søgninger på Keanu Reeves navn på kinesisk - "Jinu Liweisi" - giver i dag nul hits og denne besked på den kinesiske søgemaskine, iQiyi: "Due to relevant laws, regulations and policies, some results are not shown"

© Flickr / Nathan Congleton

Ifølge det britiske medie PC Magazine er Keanu Reeves også blevet flået af søgemaskiner som Google og den lokale gigant Baidu med 200 millioner daglige brugere.

Dermed hænger skuespillerens online-identitet i Kina – og hans markedsværdi – nu i en tynd silketråd.

Vil du selv være usynlig online?

Udover det kedelige i, at Keanu Reeves er blevet persona non grata i Kina, vækker landets strikse censur måske den tanke, at det er muligt at forsvinde fra internettets overflade – også helt frivilligt.

Du ønsker muligvis færre eller slet ingen oplysninger om din fortid til at ligge og flyde på nettet såsom pinlige ungdomsfotos, dumme kommentarer eller ligefrem karriereskadende blogindlæg.

Måske vil du bare være fri for nysgerrige øjne, en tosset ekskæreste eller annoncehajerne på sociale medier og i søgemaskinerne, der høster så mange data om dig, som de kan komme i nærheden af.

Hvis det er tilfældet, kan du i lighed med Keanu Reeves’ Matrix-karakter, Neo, tage den røde pille og sparke dig fri af overvågning eller en belastende online-fortid med fire nemme skridt.

1. Bliv usynlig på sociale medier

På flere store sociale platforme som Facebook og LinkedIn er det muligt at slette sin profil eller blot sætte den på pause, hvis du vil slippe væk fra distraherende notifikationer og snagende besøg.

Fælles for de sociale mediers pausefunktion er, at du beholder dine billeder og opdateringer, men andre kan ikke se dig.

Slet eller sæt din profil på pause

2. Forsvind fra Googles søgeresultater

Allieret med et EU-direktiv fra 2014 omhandlende "din ret til at blive glemt" kan du kræve, at resultater med dit navn fjernes af Google, så længe resultaterne ikke har offentlighedens interesse.

Det betyder groft sagt, at hvis du er en kendt offentlig person, kan det være svært at forsvinde fra søgningerne.

Er du derimod blot omtalt på en uheldig måde, finder du uønskede Street View-billeder af din bolig, eller vil du bare ikke ses i Google-søgninger, kan du ansøge om at blive glemt.

Klik på disse links for at at starte ansøgningen om at få dit navn fjernet fra de to største søgemaskiner, Google og Bing, som tilsammen leverer 95 procent af verdens søgeresultater.

Ved fjernelse skal du være opmærksom på, at dine gamle billeder og blogindlæg stadig findes. De bliver bare ikke vist i søgemaskinerne.

Hvis du ønsker at blive slettet fra et site eller forum, kan du tage fat i det pågældende sites redaktør eller webmaster.

3. Pres dig væk fra Googles forside

Efter anmodning om at blive fjernet fra søgeresultaterne kan der stadig hænge artikler med dårlig omtale fast på de første sider i Google, fordi de har offentlighedens interesse.

Skidt omtale af dig eller dit firma kan du ved hjælp af SEO – en engelsk forkortelse for søgemaskineoptimering – få presset om på side otte i Google-resultaterne, hvor de færreste kigger.

Dette kræver dog lidt teknisk snilde og forståelse for Googles søgealgoritmer, som har over 100 mere eller mindre hemmelige parametre, der kan skrues på.

Et af de vigtigste kriterier til en god placering i Google er, at mange linker ind til en webside, som i søgemaskineriet tolkes som relevant og efterfølgende giver en prominent placering i søgeresultaterne.

For at få dårlig omtale i blogs og artikler til at forsvinde fra topresultaterne skal du altså producere nye, positive blogs om dig selv med hver sin URL, som du så linker til på kryds og tværs.

På den måde kommer det nye, gode indhold ind øverst, mens de gamle, kedelige tekster forsvinder om på sekundære sider i Google-resultaterne.

Lev usynligt online

Når du har slettet alle spor af din online-fortid, kan du leve videre på nettet noget nær anonymt, hvis blot du følger en række simple råd og benytter andre tjenester, end du er vant til.

Oplys aldrig dit rigtige navn

Det siger næsten sig selv, at hvis dit navn, mailadresse og telefonnummer ikke er online, så kan ingen søge de oplysninger frem.

Hvis du har svært ved at holde dig fra sociale medier som Facebook, kan du nemt oprette en profil under et alias.

Surf i andre søgemaskiner

For at undgå Googles storstilede datahøst om dig kan du benytte søgemaskiner som DuckDuckGo, SearX eller Metagear, der i højere grad respekterer dit privatliv.

Du bør også søge i browserens inkognito-mode, så cookies om din online-adfærd ikke gemmes, når du lukker browseren igen.

Benyt VPN-tjenester

Du kan bruge virtuelle private netværk forkortet VPN, hvis du ønsker at grave en krypteret tunnel væk det danske internet.

En krypteret VPN-forbindelse anonymiserer ikke bare din IP-adresse men også din lokation og gør dig mindre modtagelig for at blive tracket og tilsendt målrettede annoncer.

Få fat i et taletidskort

En telefon med et anonymt taletidskort er den sikre vej til at separere dit navn fra dit nummer.

Skal du absolut skal have en smartphone at være anonym på, bliver du nødt til at oprette dig på telefonens iOS- eller Android-system med et alias, inden du benytter taletidskortet.

Brug en password-manager

Benytter du samme password til flere online-tjenester, kan det være svært at forblive anonym, hvis du mister bare ét login.

Brug i stedet unikke passwords til alle dine tjenester og hold styr på dem ved at benytte en password-manager som eksempelvis Bitwarden, LastPass eller Zoho Vault.

4. Skjul din adresse og telefonnummer

Nu skulle det værste være fikset, tænker du. Men nej, der er givetvis stadig masser af oplysninger som mailadresser, telefonnumre og din fysiske adresse, som kan eksponere dig online.

Derfor er det vigtigt, at du søger på alle tænkelige stamoplysninger om dig selv, du kan komme i tanke om - ikke mindst dit navn, din adresse, dit telefonnummer og din email.

Flere teleselskaber har aftaler med onlinekataloger, som svælger i data om dig, når du eksempelvis køber en telefon eller registrerer dit nummer et sted.

Disse onlinekataloger er forpligtede til at pille dig ud af deres databaser, hvis du retter henvendelse til dem skriftligt.

Det tager kun få minutter at sende krav om at få fjernet dine data fra deres websites, og du bør med jævne mellemrum kontrollere, om du igen skulle være havnet tilbage på deres sider.