Sådan fungerer teknologien bag solcelleopladere
De smarte og bæredygtige solcelleopladere til mobil og tablet er blevet utroligt populære i de senere år. Her kan man nemlig oplade sine devices kun ved brug af lyset fra solens stråler. Men hvordan fungerer denne smarte teknologi egentlig? Det kan du blive meget klogere på lige her.

De solcelleopladere, som man kan få i dag, gør det muligt at oplade sine teknologiske devices helt uden adgang til en stikkontakt. Det er utroligt smart, hvis man nu skal på vandretur, festival eller andre steder uden adgang til strøm. Det kan også være, at man bare vil spare lidt på elregningen. Solcelle opladere er en bæredygtig enhed, der kan lade din telefon eller tablet op kun ved brug af solens energi. Det bliver ikke meget smartere. Lad os dykke ned i hvordan teknologien bag disse popular solcelleopladere egentlig fungerer.
Lyset fra solens stråler omdannes til strøm
En solcelle oplader omdanner energien fra solen til elektricitet. Inde i opladeren findes solceller med elektroner. Selvom det hedder solceller, så er det faktisk ikke selve solens stråler, men i stedet lyset fra solens stråler som aktiverer en solcelle. Det sker gennem den såkaldte fotoelektriske effekt. Elektroner udsendes fra en overflade, når de bliver aktiveret af fotoenergi som eksempelvis lyset fra solens stråler. Det er disse elektroner i solcellen, som gør det muligt for en solcelleoplader at oplade din mobil. Strålingsenergien bliver nemlig omdannet til jævnstrøm, altså elektricitet i et batteri.
Disse solcelleopladere kan være store eller små og deraf mere eller mindre kraftfulde. Derfor kan du både se solceller på taget af huse, men du kan også have en lille powerbank med solceller i din lomme. Kompakte solcelle opladere fås altså foldbare og transportable, så de er nemme at have med i tasken eller sågar i lommen, hvis man skal ud i det blå.
Forskellige typer solcelleopladere
Der findes utallige forskellige typer af solcelleopladere at vælge mellem, alt efter hvad man skal bruge dem til. Når solceller er samlet i et solcellepanel er de mere kraftige. Hvis man skal bruge en solcelle oplader til iPhone behøver den ikke have så mange watt, men skal man bruge solcelle oplader til tablet eller computer, så skal man have flere watt.
I Danmark er det ikke helt lige så meget sollys i løbet af året, som mange andre steder i verden. Derfor kan det være en god idé at vælge en solcelleopladere med lidt flere watt. De forskellige typer af opladere har diverse kvaliteter. Hvis du skal på tur og gerne vil have en kompakt solcelleoplader til mobil, så er det bedre at vælge en lille en i stedet for en stor en med masser af strøm. De transportable solcellepaneler er til gengæld virkelig gode, hvis du har flere forskellige devices, som du gerne vil lade op i løbet af en tur. De er nemlig kraftigere, men kan stadig nemt foldes sammen og tages med. Så hvis man er på udkig efter en nem og bæredygtig måde at oplade sine devices, så er solcelleopladere med den smarte teknolologi et rigtig godt valg.