Vi er nok mange, der kan huske scenen i Terminator 2: Judgement Day fra 1991, hvor Robert Patrick som robotten T-1000 reparerer sig selv efter et skud i ansigtet.
Er du lidt mere nørdet, kan du måske huske, at besætningen fra 'Battlestar Galactica'-tv-serien bruger Cylon-teknologi (fiktiv robotrace) til at lappe deres rumskib, på samme måde som sår i huden heler sig selv.
Vi er ikke helt der, hvor vi kan reparere rumskibe og robotter med selvhelende metal, men forskere fra Sandia National Laboratories og Texas A&M University i USA har observeret, at noget metal kan lappe sig selv.
Forskerholdet beskriver i en artikel i tidsskriftet Nature, hvordan metal for første gang er observeret i at hele sig selv uden menneskelig indgriben – lidt som Cylon-teknologien.
"Det, vi har bekræftet, er, at metaller har deres egen iboende, naturlige evne til at hele sig selv, i hvert fald i tilfælde af udmattelsesskader på nanoskala," fortæller Brad Boyce, materialeforsker hos Sandia og en af forskerne bag opdagelsen, i en pressemeddelelse.
Normalt forventer vi, at de metaller, vi bruger i elektroniske enheder, biler, broer og meget andet, med tiden bliver slidt op, slår revner og går i stykker.

Forsker fra Sandia National Laboratories, der bruger en såkaldt specialiseret transmissionselektronmikroskopteknik til at studere træthedsrevner i nanoskala.
"Når de svigter, må vi kæmpe med udskiftningsomkostninger, tabt tid og i nogle tilfælde endda skader eller tab af liv. De økonomiske konsekvenser af disse fejl kan måles i hundreder af milliarder dollars hvert år i USA," forklarer Boyce.
Opdaget ved et tilfælde
Tilbage i 2013 offentliggjorde professor Michael Demkowicz, der i dag er tilknyttet Texas A&M, en teori om, at metaller under visse betingelser burde kunne lappe revner sammen, der er dannet ved slitage.
Nogle år senere opdagede to forskere uafhængigt af Demkowicz’ teori og ved et tilfælde, at noget metal kan hele sig selv.
De var i gang med at undersøge, hvordan revner dannes og spredes i et stykke platin i nanoskala ved hjælp af et elektronmikroskop i vakuum.
Her blev metallet trukket i hver ende 200 gange i sekundet. Til forskernes overraskelse begyndte den ene ende af revnen efter 40 minutter at smelte sammen igen.
Forskerne delte straks deres opdagelse med Demkowicz, hvis teori de kendte til, som genskabte deres forsøg i en computermodel.
Forskningen er i sin vorden, og indtil videre er det kun lykkedes at observere platin og kobber hele sig selv naturligt i nanoskala og vakuum.
Med tiden håber forskerne, at opdagelsen kan føre til selvhelende motorer, broer og fly, hvilket kan gøre disse produkter mere sikre og langtidsholdbare.