Kulfiber fra kasserede fly gør ­flisen slidstærk nok til at tåle gennemstrømmende vand.

© Washington State University
Teknologi

Skrottede fly giver tørre ­fortove

Et forskerhold har slået to fluer med ét smæk. Ved at bruge skrot fra kasserede fly er det lykkedes at skabe et materiale, der egner sig perfekt til at bygge fortove.

Ved at kombinere to vidt forskellige problemer er det lykkedes forskere fra Washington ­State University, USA, at finde en fælles løsning på dem.

Det første problem var at udvikle et nyt materiale til ­fortovsbelægning. Traditionelle fliser er for kompakte til, at regnvand kan trænge igennem dem, og det ­betyder, at gaderne mange steder står under vand ved voldsomme regnskyl.

Slitage var et stort problem

I takt med den globale ­opvarmning bliver skybrud både heftigere og hyppigere, og kloaksystemerne kan ofte ikke følge med.

Tidligere forsøg med porøse ­fliser har været lovende, men de ­slides hurtigt op af det gennemstrømmende vand. Derfor har forskerne udviklet en ­beton, som både er porøs og slidstærk, ved at blande kulfiber i betonen.

© Washington State University

Skrottede fly leverede materialer

Kulfiber er et dyrt materiale, men for at holde prisen nede har forskerne løst et andet problem. Kulfibermaterialer er blevet produceret i så mange år, at produkterne, de indgår i, er begyndt at blive skrottet. Der findes derfor masser af kulfiber­affald, som vi endnu ikke har fundet gode genbrugsløsninger til.

Til udviklingen af betonen brugte forskerne kulfiber fra Boeing-­fabrikkens skrottede fly, men det kunne lige så godt være fra kasserede biler eller vindmøller.

I processen var forskerne også fokuserede på at forarbejde kulfibermaterialet med metoder, som hverken krævede ­kemiske midler eller store mængder energi.

Betonfliserne er testet i laboratoriet med så gode resultater, at de nu skal afprøves på rigtige fortove.

Læs også:

grapes
Fødevarer

Vindruer: Hvordan avler man kerneløse druer?

0 minutter
information storage
Computere

Hvor længe holder digitale lagermedier?

0 minutter
Teknologi

Minirobot skal finde pyramidernes skjulte skatte

2 minutter
Mest populære

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!