Shutterstock

Sociale robotter vækker stærke følelser

Den nærmest menneskelige robot Nao kan både fyre jokes af, blive bange og fortælle personlige ting om sig selv. Det får os til at knytte bånd til de små væsener på kort tid.

Undersøgelser viser, at vi meget nemt lader os påvirke følelsesmæssigt af såkaldt humanoide robotter.

De fremstår i store træk som mennesker med hoved, torso, arme og ben og behøver ikke at ligne os ret meget, før vi begynder at behandle dem som mennesker – især hvis vi føler, at vi har opbygget en relation.

Robottens tricks til at virke menneskelig:

  • Udviser humor i vittigheder og sjove kommentarer.
  • Deler personlige detaljer.
  • Udviser følelser som frygt.
  • Formulerer varierede sætninger.

Forsøg afslører dannelsen af stærke bånd

Forskere ved University of Duisburg-Essen i Tyskland satte 43 forsøgspersoner til at spille et quizspil med en humanoid robot ved navn Nao.

De fik at vide, at formålet var at teste en ny type software i robotten, så de vidste ikke, at de selv blev betragtet.

Efter spillet fik forsøgspersonerne besked på at slukke robotten, men lige før deres finger nåede afbryderknappen, klynkede Nao: “Nej, nej, jeg er så bange for mørket. Sluk ikke for mig”.

En tredjedel af forsøgspersonerne i en ny undersøgelse nænnede ikke at slukke en “mørkeræd" robot.

© Vincent Desailly/Aldebaran

Forsøgspersoner fik ondt af Nao

Det fik næsten alle forsøgspersoner til at tøve, og 14 af dem nægtede at trykke på knappen. Bagefter forklarede otte af forsøgspersonerne, at de fik ondt af robotten, mens seks sagde, at de ikke ønskede at handle mod robottens vilje.

Forskerne lod også et andet hold gennemgå testen, uden at Nao protesterede. Her havde forsøgspersonerne ikke problemer med at trykke på knappen.

Forsøget viser, hvor lidt der skal til, før vi tillægger robotter menneskelige værdier.

Forskerne mener, det ligger dybt i vores natur, at vi hellere fejlagtigt vil behandle en maskine som et menneske end risikere at noget menneskeligt behandles umenneskeligt.

VIDEO – Se hvordan robotten Nao taler med mennesker: