Amazon
Astro helt alene hjemme. Øjnene på skærmen er tænkt til at give robotten et venligt udseende.

Tech-klummen: Amazon vil have en robot ind i dit hjem. Vil du?

Amazon har netop præsenteret sin første robot til hjemmet. Men er tiden moden? Og giver det overhovedet mening med en rullende digital hjælper?

Hvis jeg siger navnet Amazon, så tænker du nok på verdens største onlinebutik.

Men faktisk er firmaet i stigende grad også begyndt at producere hardware. Det gælder alt fra tablets til smarthøjttalere, fitnessarmbånd og videodørklokker.

Nu har Amazon så kastet sig over endnu et område - robotter til hjemmet.

En rullende computer med et venligt gemyt

Firmaet har for nyligt præsenteret Astro, som er en mini-robot på hjul.

Robotten måler cirka 60 centimeter i højden og vejer godt 10 kilo, og dens udseende kan måske bedst beskrives som en robotstøvsuger med en 10-tommers tablet som sit venlige “ansigt”.

Astro er udstyret med et arsenal af sensorer, mikrofoner og kameraer, som skal hjælpe robotten til at kortlægge og finde rundt i dit hjem men også hjælpe dig til at styre det smarte hjem, streame videoer, føre videosamtaler, foretage websøgninger og sætte timere.

Og så kan den naturligvis stemmestyres og svare på spørgsmål via Amazons digitale assistent, Alexa.

Nicolai Franck Tech-klumme
©

Ny klumme indvier dig i ugens største tech-nyheder

Klummens forfatter er Nicolai Franck, tech-ekspert med en stor viden indenfor teknologi, gadgets, internet og digitale tjenester.

Nicolai udgiver desuden nyhedsbrevet Techliv og er vært på podcasten med samme navn.

Klummen er uafhængig, og ingen producenter har betalt for at blive omtalt.

Fuld overvågning af dit hjem

Astro er også en slags personlig politimand, der kan køre på patrulje i dit hjem, når du er ude af huset Og den kan sende notifikationer til dig, hvis noget ikke er, som det skal være.

Robotten kan ifølge Amazon detektere lyden af en røgalarm eller glas, der går i stykker, så du kan få en besked på din telefon, hvis der er indbrud eller brand.

Du kan også åbne videosignalet til robotten på din telefon, så du altid kan se, hvad der foregår i privaten.

Astro

Astro med periskopantennen kørt ud

© Amazon

Et af kameraerne er sågar et periskop-kamera, der kan køre en meter op i luften, så det også kan se hen over borde og sofaer.

Robotten skal hjælpe ældre mennesker

Astro-robotten kan køre med op til 2 kilo i sit lille bagagerum

Astro-robotten kan køre med op til 2 kilo i sit lille bagagerum.

© Amazon

Amazon har med Astro særligt fokus på den ældre del af befolkningen.

Robotten kan bære en vægt på op til to kilo, så du kan placere en kaffekande eller to kolde øl i rummet bag på Astro, som så kan køres fra køkkenet til stuen.

Amazon-robotten kan sågar indstilles til automatisk at følge rundt efter ejeren, så den altid er i nærheden, hvis der skulle være brug for dens evner. Det skal fx gøre det muligt altid at kunne tjekke op på sin gamle mor eller far.

Astro er i høj grad markedsført til ældre personer. Men også til den ældres børn og familie, der kan holde øje med at alt er OK, via videoforbindelsen

Astro er i høj grad markedsført til ældre personer. Men også til den ældres børn og familie, der kan holde øje med at alt er OK, via videoforbindelsen

© Amazon

Astro kan ansigtsgenkende familien

I tillæg til sensorer, kameraer og mikrofoner er den rullende computer også udstyret med en god portion kunstig intelligens.

Via ansigtsgenkendelse kan den lære forskellige familiemedlemmer at kende, så den automatisk kan finde det rette barn at køre slik hen til, når mor eller far beder den om det.

Ja, der er næsten ikke et øje tørt.

Astro, der kører slik hen til børnene

Astro, der kører slik hen til børnene

© Amazon

Virker Astro overhovedet, som Amazon siger?

Der er dog to store spørgsmål, der melder sig:

Virker Astro overhovedet (så godt), som Amazon siger? Og er der nogen mennesker, der i virkeligheden vil få glæde af at eje en rullende hjemmerobot?

Hvis vi starter med det første, så har flere personer, som har arbejdet på projektet, anonymt fortalt mediet Vice, at Astro er meget langt fra at være et færdigt og brugbart produkt.

De siger i særdeleshed, at robotten har svært ved at finde rundt på egen hånd, at dele på robotten ofte går i stykker, og at den har store problemer med at ansigtsgenkende folk.

En kilde siger ligefrem, at Amazons beskrivelse af Astro, som en hjælper til ældre og andre med særlige behov, “i bedste fald er absurd vrøvl og markedsføring, og i værste fald potentielt farligt for alle, der rent faktisk ville stole på den som en hjælper”.

Amazon lægger dog ikke skjul på, at der er tale om et tidligt beta-produkt. Man skal derfor foreløbigt søge om at måtte købe robotten, der har en introduktionspris på 999 dollars — godt 6.500 kroner.

Jeg tvivler på, at jeg har en robot om ti år

Så er der spørgsmålet om, hvorvidt Astro overhovedet giver mening for os som privatpersoner — selv hvis Amazon får robotten til at virke, som de markedsfører den?

Det amerikanske firma siger selv, at de tror, at alle hjem inden for 5-10 år vil have en robot rullende rundt. Der tror jeg dog, de skyder ved siden af.

Astro som en del af familiehyggen i køkkenet

Astro som en del af familiehyggen i køkkenet

© Amazon

På den ene side er Astro nærmest “det perfekte barn” af tidens mest avancerede teknologier.

På den anden side løser en robot med Astros evner utrolig få hverdagsproblemer, som ikke allerede kan løses ved hjælp af smartphones, smarture, og internetforbundne højttalere og skærme.

En computer, der er så påtrængende, at den skal bo på gulvet i dit hjem, skal være helt ekstremt velfungerende for ikke at være til mere besvær end gavn. Det tvivler jeg stærkt på, Astro vil være — også om fem eller ti år.

Samtidig har robotten nogle privatlivsudfordringer, som ikke kan negligeres.

Skal jeg lægge hovedet på blokken, så tror jeg ikke, at jeg ejer en rullende robot indenfor de næste 10 år. Så skal den i hvert fald lære at tømme opvaskemaskinen og hænge tøj op først.