Shutterstock
høretelefoner lydboelger

Tech-klummen: Musiktjenesterne skruer op for lydkvaliteten

I fremtiden kan du høre en sang, mens det føles som om, du står midt imellem instrumenterne. To nye opgraderinger er på vej til musiktjenesterne. Her er tech-ekspertens vurdering.

Musik har evnen til at få os til at føle os levende, glade og afslappede. Og når den er bedst, kan den nærmest transportere os ind i et andet univers.

Men musik er i den grad også påvirket af teknologi.

Netop nu er to teknologiske opgraderinger ved at blive sluppet fri, og de kan potentielt kan være med til at definere, hvordan musik skal lyde i fremtiden.

Den ene er Dolby Atmos, som i princippet er musik i 3D. Den anden er det HiFi-format, der kaldes for lossless.

Begge dele kræver, at man har særligt udstyr eller abonnerer på bestemte tjenester, men det vender vi tilbage til.

Nicolai Franck Tech-klumme
©

Ny klumme indvier dig i ugens største tech-nyheder

Klummens forfatter er Nicolai Franck, tech-ekspert med en stor viden indenfor teknologi, gadgets, internet og digitale tjenester.

Han udgiver nyhedsbrevet Techliv og er vært på podcasten med samme navn.

Dolby Atmos er lyd i 3D

Hvis Dolby Atmos ringer en klokke, er det nok fordi lydteknologien allerede findes i biografer og dyre højttalersystemer til TV’et.

I stedet for at være begrænset af 2 højttalere som i stereo, eller 5-7 højttalere som i surround sound, så kan lydkilder i Dolby Atmos placeres langt mere præcist i et 3D-univers.

Blandt andet kan Dolby Atmos få lyden til at føles som om, den kommer fra oven.

VIDEO: Sådan fungerer Dolby Atmos

Demonstration af Dolby Atmos.

Lydene kan også indstilles til, hvilken distance de skal have fra lytteren. I det hele taget kan man langt mere detaljeret manipulere, hvor den enkelte lyd kommer fra, og hvor den skal bevæge sig hen.

Det er helt den samme teknologi, som ligger til grund for musik-udgaven af Dolby Atmos.

Jeg har testet det de sidste par uger, og jeg er faktisk overrasket over, hvor fedt det lyder. Nicolai Franck om at lytte til musik i Dolby Atmos

Musik i Dolby Atmos er mere levende

Apple Music har som den første af de to musikstreaming-kæmper netop lanceret Dolby Atmos. De kalder også formatet for Spatial Audio (på dansk rumlig lyd).

Jeg har testet det de sidste par uger, og jeg er faktisk overrasket over, hvor fedt det lyder.

Lyd er svær at beskrive. Men det føles som om, der er mere plads i lydbilledet, det er mere levende, og jeg kan lettere adskille de forskellige melodier, instrumenter og særligt stemmer.

Det føles dog mere naturligt på nutidens musik end på gamle klassikere, som man er vant til lyder på en bestemt måde.

VIDEO: Coldplay reklamerer for Dolby Atmos

Coldplay i Dolby Atmos

Den gode nyhed er, at det er let at komme i gang med Dolby Atmos.

Alt det kræver er faktisk et sæt høretelefoner og et (prøve)abonnement på en af de musikstreamingtjenester der understøtter formatet — fx Apple Music, Amazon Music HD eller Tidal HiFi.

Der er dog næppe tvivl om, at lydoplevelsen vil være mere markant, hvis man har et fuldgyldigt Dolby Atmos højttaler-system.

Den største udfordring for den nye 3D-lyd er, at den foreløbigt kun er tilgængelig på få tusinde sange.

Tjek forskellen på Stereo og Dolby Atmos i denne visualizer på Dolbys hjemmeside.

Losless er musik i studiekvalitet

Det andet format, som for alvor er på vej ud på musikstreamingtjenesterne, kaldes lossless.

I modsætning til den nuværende streaming-kvalitet, hvor lyden bliver kraftigt komprimeret, så er lossless i udgangspunkt det samme som CD-kvalitet: 16-bit/44.1kHz.

Men lossless fås også i et særligt Hi-Resolution format, hvor lyden er helt op til 24-bit/192kHz. Det vil sige samme kvalitet, som den er optaget i studiet.

iPhone med musik
© Apple

Losslees har dog også et par klare udfordringer.

Først og fremmest fylder lydfilerne markant mere. Men langt mere væsentligt, så kræves der en særlig boks for, at man overhovedet kan lytte til den højere lydkvalitet. Boksen kaldes for en DAC (Digital-to-Analogue Converter).

Samtidig kræver det også højttalere eller høretelefoner i den dyre ende, før man overhovedet har en chance for at høre forskellen.

Desuden skal ens musiktjeneste naturligvis udbyde den bedre lydkvalitet. Tidal, Deezer og Amazon har haft det noget tid. Apple Music har netop introduceret lossless på 75 millioner sange, og Spotify er lige på trapperne.

Kommer den nye lyd til at gøre en forskel?

Spørgsmålet er så, om de to nye lydformater overhovedet kommer til at gøre en forskel?

Apple går så langt som at sige, at de forestiller sig, at Dolby Atmos kommer til at erstatte stereo, på samme måde som stereo erstattede mono.

Om det går sådan, vil tiden vise. Men mere væsentligt, så har teknologien potentialet til at kickstarte en helt ny lytteoplevelse for os alle.

Både fordi den tredimensionelle lyd kan udnyttes på helt nye måder af kunstnerne og producerne, men også fordi den vil kunne opleves af masserne, da den ikke stiller nævneværdige krav til vores lytteudstyr.

Min bedste overbevisning er derfor, at lossless vil forblive et nicheprodukt for feinschmeckere, mens Dolby Atmos har langt større potentiale for at ændre vores opfattelse af musik. Nicolai Franck

Netop kravet om særligt udstyr er det, der bliver udfordringen for lossless. Og det er svært at få øje på, at det er noget mange folk er villige til at investere i.

Min bedste overbevisning er derfor, at lossless vil forblive et nicheprodukt for feinschmeckere, mens Dolby Atmos har langt større potentiale for at ændre vores opfattelse af musik.

Og huskede jeg at sige, at det lyder vildt godt?