Google

TEST: Google’s nye dørklokke sender live fra din hoveddør

En dørklokke, der kan tale, genkende ansigter og som filmer non-stop. Er det en god idé..? Vores tech-ekspert har sine bekymringer.

Det smarte hjem er en kompliceret størrelse.

På den ene side elsker jeg automatisering, stemmestyring og muligheden for at kontrollere min musik og mit lys på en moderne og let facon.

På den anden side skaber de mange nye muligheder ikke nødvendigvis et bedre hjem, når sensorer, mikrofoner og kameraer flytter ind.

Jeg har testet Googles nyeste videodørklokke Nest Doorbell, som er designet til at gøre livet lettere og sikrere. Men som samtidig viser, at al ny teknologi bringer nye udfordringer med sig. Det vender vi tilbage til.

Nicolai Franck Tech-klumme
©

Ny klumme indvier dig i ugens største tech-nyheder

Klummens forfatter er Nicolai Franck, tech-ekspert med en stor viden indenfor teknologi, gadgets, internet og digitale tjenester.

Han udgiver nyhedsbrevet Techliv og er vært på podcasten med samme navn.

Nest Doorbell: Googles seneste bud på en videodørklokke

Nest Doorbell er Googles seneste bud på en videodørklokke — altså en dørklokke med indbygget videokamera.

Dørklokken har også en mikrofon og højttaler indbygget, så man både kan se og høre, hvad der sker ude foran ens hoveddør, og sågar snakke med folk der ringer på.

Ligeså har dørklokken en bevægelsessensor, som automatisk sætter en ny videooptagelse i gang og sender en notifikation til din telefon, blot der er en person, der nærmer sig din hoveddør.

Som det forstås, er det altså både en dørklokke, et samtalesystem, et sikkerhedskamera og ikke mindst en sladrehank monteret udenfor dit hjem.

Sådan fungerer Nest Doorbell

For at forstå, hvordan dørklokken fungerer i praksis, kommer her en hurtig gennemgang.

Hvis nogen ringer på døren, får du en notifikation på din telefon.

Ejer du en Google Nest smart-højttaler, kan den også give lyd fra sig, når det ringer på døren.

Har du en Google Nest Hub, som er en smart-højttaler med en skærm på fronten, vil video-streamen fra dørklokken automatisk åbenbare sig på skærmen, når nogen ringer på, så du kan se, hvem der står udenfor døren.

Nest-family

Als je een Google Nest Hub 2 hebt, zie je het automatisch op je telefoon of tablet als er iemand aanbelt.

© Google

Som det nok allerede forstås, så er Nest Doorbell stærkt integreret med Googles andre smarthjem-dimser.

Du er altså tæt på at skulle gifte dig med Googles komplette smarthjems-pakke, hvis du for alvor vil kunne udnytte dørklokkens muligheder.

Du kan dog også nøjes med Google Home-appen på din telefon, som kan bruges til at styre alle facetter af dørklokken.

Tal med pakkebuddet, selvom du er på ferie

Fordi signalet kan tilgås på din telefon, kan du også se, hvem der ringer på døren, selvom du er på arbejde, på ferie eller på café.

Den indbyggede højttaler og mikrofon giver samtidig mulighed for, at du kan tale med personen, der ringer på.

Hvis du ikke har mulighed for at tale med folk, kan du også sende en forudoptaget lydbesked, fra din telefon, eksempelvis “kommer staks” eller “bare sæt pakken”.

Bevægelsessensoren aktiverer kameraet

Nest Doorbell aktiveres dog ikke kun, når nogen ringer på døren. Via bevægelses-sensoren, kan dørklokken sende notifikationer til dig, blot der er nogen, der nærmer sig din hoveddør.

Alle videooptagelserne bliver automatisk gemt på Googles servere, så du senere kan se og høre, hvad folk har talt om, foran din hoveddør.

Den fulde videohistorik kan ses via din smartphone.

Kan ansigtsgenkende din familie og venner

Kameraet kan også ansigtsgenkende folk.

Ansigtsgenkendelsen gøre det muligt at lære dørklokken at genkende dine familiemedlemmer og venner. Det giver mulighed for at få konkrete notifikationer som fx “Peter ringer på”.

Genkendelsen af ansigter fungerer ret godt. Selve behandlingen af ansigtsdata foregår direkte på enheden og skal altså ikke sendes forbi Googles servere først.

Nest Doorbell fungerer, som Google lover

Teknisk set virker dørklokken i væsentlig grad, som Google lover.

Opsætningen er rimelig gnidningsløs. Og så er Nest Doorbell nem at installere, fordi den kommer med et genopladeligt batteri, så du ikke behøver trække strøm og ledninger.

Google Home appen, som er hjertet i systemet, er bestemt også temmelig kompetent.

Selve enheden er dog lidt af en stor klods, og den er ikke særlig elegant udenfor en hoveddør.

Ønsker du, at overvågning er en del af dit hjem?

Så langt så godt…

Men det helt afgørende spørgsmål er i virkeligheden, om du får et bedre, lettere eller mere sikkert liv af at installere Googles internetforbundne dørklokke-kamera?

I praksis er min oplevelse, at kameraet hurtigt får karakter af et overvågningskamera.

Udover notifikationer, der kan sladre om, hvornår familiemedlemmer og andre kommer og går, kan jeg til hver en tid åbne live-feedet fra kameraet på min telefon.

Som tidligere nævnt optager kameraet, hver eneste gang en person nærmer sig dørklokken, og jeg kan efterfølgende se alle optagelserne på min telefon.

Jeg er helt med på, at jeg jo bare kan lade være med at sidde og udspionere min familie (eller at de kan lade være med at udspionere mig).

Men jeg er også sikker på, at rigtig mange ikke vil kunne nære sig for at tjekke i historikken, hvor de kan se alle, der kommer og går ind og ud af huset.

Video kan være relevant og brugbart — men skaber mistro

Der kan naturligvis være gode grunde til, hvorfor folk ønsker at installere en videodørklokke udenfor deres hoveddør — fx hvis man er ældre eller bor alene.

Men som Nest Doorbell er designet, er jeg oprigtigt nervøs for, at alt for mange vil blive ansporet til at overvåge og monitorere deres egne familiemedlemmer.

Den sikkerhed, som kameraerne er markedsført til at give, bliver altså hurtigt erstattet af en generel mistro — både mistro til ens nærmeste og omverdenen i det hele taget. Og det synes jeg personligt er en alt for høj pris at betale, for at kunne se, hvem der ringer på.

Men vi er allesammen forskellige. Har du ikke den slags kvaler, som jeg har, så er Googles Nest Doorbell et ganske velfungerende produkt.

Nest Doorbell koster 1.499 kroner