To skibsvrag fyldt med sjældne skatte fundet i Det Sydkinesiske Hav

Dybhavsekspeditioner til bunden af Det Sydkinesiske Hav skal afsløre hemmelighederne bag de mere end 500 år gamle skibe og den handelsåre de formentlig befærdede.

Undervandsbåd

Selve ekspeditionen ned i dybhavet foregår bl.a. med det bemandede undervandsfartøj Shenhai Yongshi, som kan nå en dybde på hele 4.500 meter.

© State Administration of Cultural Heritage/Government of Hainan province

1500 meter under overfladen af Det Sydkinesiske Hav undersøger arkæologer lige nu to 500 år gamle skibsvrag fyldt med glemte skatte fra Ming-dynastiet.

Skibsvragene ligger med blot 20 kilometers afstand mellem hinanden og blev opdaget helt tilbage i oktober måned. Men først nu er arkæologerne gået i gang med selve undersøgelsen og udgravningen af skibene, som de forventer kan tage op mod et år.

Det skriver Kinas statsforvaltning for kulturarv i en pressemeddelelse.

Vragene blev fundet i den nordvestlige del af Det sydkinesiske hav og er ifølge myndighederne "relativt velbevarede med et stort antal historiske genstande."

Opdagelserne tæller blandt andet hele 100.000 stykker porcelæn, der blev fundet i det ene af vragene, som menes at stamme fra årene mellem 1506 og 1521 - en periode, hver kejser Zhengde regerede Kina.

På billeder fra dybhavet ses blandt andet, hvordan tallerkener, skåle og krukker med synlige blå-hvide tegninger ligger velbevarede i vraget på trods af flere hundrede år under vand, sand og mudder.

I det andet vrag, som menes at stamme fra perioden mellem 1488 og 1505, hvor kejser Hongzi regerede, har forskerne indtil videre fundet tømmer og porcelæn.

Afslører vigtig handelsrute

Allerede nu kan arkæologerne konstatere, at de to skibe sejlede i hver sin retning. Desuden mener forskerne, at den korte afstand mellem vragene kan indikere, at flåderne var en del, af den maritime Silkevej, som blandt andet forbandt Asien og Europa.

Porcelæn på havbunden

Op mod 100.000 stykker porcelæn lå stablet omkring 1500 meter under havoverfladen - tegningerne på porcelænet var stadig synlige på trods af 500 år under vand, sand og mudder.

© State Administration of Cultural Heritage/Government of Hainan province

Dermed håber de også at blive klogere på de flere hundrede år gamle handelsruter.

"Opdagelsen af indgående og udgående gamle skibe i samme område viser betydningen af den her rute," lyder det blandt andet fra Tang Wei fra National centre for Archaeology.

Selve ekspeditionen ned i dybhavet foregår bl.a. med det bemandede undervandsfartøj Shenhai Yongshi, som kan nå en dybde på hele 4.500 meter, og forskerne forventer, at gennemføre hele 50 dykninger fordelt over tre faser hen over det næste år.

"Ved at finde ud af, hvordan tilstanden af skibsvragene er, kan vi også udarbejde fremtidige planer for den arkæologiske udgravning og bevarelse," lyder det blandt andet fra Song Jianzhong, som er forsker ved National Centre for Archaeology.