“Videoopkald hjalp mange mennesker gennem den første tid med covid-19, hvor selvisolation var nødvendig for at holde smitten nede,” siger Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas fra University of Glasgow, som har specialiseret sig i interaktioner mellem dyr og computere og tilføjer:
“Der lever 20 millioner papegøjer rundt omkring i de amerikanske hjem, så det var oplagt at undersøge, om de også kunne drage nytte af videoopkald.”
Øget aktivitetsniveau
Forskerne brugte de første to uger af forsøget på at lære papegøjerne at ringe op fra tabletten.
Herefter fik de lov til at ringe og til at modtage opkald på egen hånd fordelt på otte sessioner af tre timers varighed i en afgrænset periode på to måneder.
Det foregik ved, at de 15 deltagende papegøjer ringede på en klokke, hvorefter de på tabletten fik mulighed for at trykke på et billede af en af de andre papegøjer.
Opkaldet var sat til at vare højst fem minutter, men blev afbrudt, hvis den papegøje, som ringede op, mistede interessen og vendte sig væk fra skærmen for at foretage sig andre ting.
I løbet af de to måneder foretog papegøjerne samlet set 147 opkald til hinanden. Efterfølgende analyser af de cirka 1.000 timers videomateriale viste desuden, at papegøjernes aktivitetsniveau steg betydeligt efter videoopkaldene.
“Papegøjerne så virkelig ud til forstå, at de kommunikerede med andre levende fugle via skærmen, og deres opførsel afspejlede ofte den, vi forventer af papegøjer, som socialiserer i det fri,” siger Dr. Jennifer Cunha fra Northeastern University i Boston og uddyber:
“Der var endda en af ejerne, som rapporterede, at vedkommendes papegøje efter et videoopkald fløj for første gang.”
Hunde kan også være ensomme
Papegøjer er sociale dyr, som fra naturens side er skabt til at indgå i store flokke, hvor de på kompleks vis interagerer med flokkens øvrige medlemmer.
De intelligente fugle er imidlertid ikke det eneste dyr, som døjer med ensomhed, hvis det ikke aktiveres og stimuleres tilstrækkeligt.
En undersøgelse af den typiske danske “familehund” fortaget af forskere ved Københavns Universitet viser som forventet, at den generelt har det godt, når det handler om sikkerhed, sund kost og dyrlægehjælp.
Når talen falder på hundens mentale tilstand, står det imidlertid værre til.
“Mange tænker, at moderne familiehunde er møgforkælede. Men de lider ofte af ensomhed og urealistiske sociale forventninger fra ejerne, hvilket i sidste ende kan føre til angst, depression eller aggressiv adfærd,” siger dyrlæge Iben Meyer i en pressemeddelelse.
Forskerne bag undersøgelsen om papegøjer håber på, at teknologien i første omgang kan bruges til at hjælpe de farverige fugle med at socialisere og leve lykkeligere liv i fangeskab.