Gennembrud: Snart oplades elbiler mens de kører

Forskere fra Stanford har skabt et koncept, der kan overføre strøm mellem objekter i bevægelse – trådløst. Håbet er, at mobilen kan oplades mens den ligge i lommen, og at elbiler kan oplades mens de kører.

Elektrisk bil

Snart kan dette bybillede være fortid.

© Shutterstock

De larmer ikke, de lugter ikke og deres grønne aftryk er meget lille. Men elektriske biler kæmper, på trods af fordelene, med et stort problem.

Deres rækkevidde er relativt lille, og optankning af bilerne tager forholdsvis lang tid.

Men nu har forskere fra Stanford haft et regulært gennembrud, som kan vise sig at løse alle elbilernes problemer.

Strømmen skal skrues op

Forskerne har udviklet en metode, der kan overføre strøm trådløst til et nært objekter i bevægelse. Holdet er lykkedes med at overføre én milliwatt strøm – 10 millioner gange mindre end en elektrisk bil kræver.

Dog er forskerne bag fortrøstningsfulde: At skrue op for strømmen er lettere end at udvikle selve metoden.

Forskningen bygger på et MIT-projekt fra 2007. Her lykkedes det også forskerne at overføre strøm trådløst til objekter i bevægelse, men dengang krævede det, at afstanden mellem de to objekter var konstant.

I det nye projekt kan afstanden godt variere.

Video

Oplad telefonen i lommen

Konceptet virker ved at et ’vibrerende’ elektromagnetisk felt sætter gang i et elektrisk kredsløb, som genererer strøm.

Altså kræver det, at der installeres trådløse opladere i vejene, men i så fald vil elbiler blive opladt, mens de er på farten.

Håbet er, at forskningen ikke kun kommer elbil-ejere til gode. I princippet vil trådløse opladere kunne installeres i ethvert rum, og dermed oplade eksempelvis din mobiltelefon, mens du befinder dig i rummet.