Shutterstock
Formel 1 motorsport

Nyt studie kaster lys over gammel Formel 1-gåde

Er køreren, teamet eller bilen vigtigst for at få succes i Formel 1? Det ved vi nu - og svaret kan måske overraske.

Det har længe været et åbent spørgsmål blandt motorsportsentusiaster, hvad der primært skal til for at få succes i Formel 1. Nu har forskere undersøgt spørgsmålet.

“Det har længe været almindeligt antaget, at bilen og teamet er ansvarlige for 80 procent af et holds succes og køreren kun 20 procent. Men vi mener nu at kunne kunne konkludere, at svaret er noget mere nuanceret. Interaktionen mellem køreren og teamet er ansvarlig for mellem 30 og 40 procent af et holds succes - resten må tilskrives andre faktorer i de enkelte løb,” fortæller professor Duane Rockerbie fra universitetet i Lethbridge i Canada, der er hovedskribent på studiet.

Undersøgelsen konkluderer også, at kørerne langt fra kun bringer bilerne over målstregen - de bidrager også med værdifuld feedback om bilen til teamet. Således har de hidtidige antagelser om kørernes rolle undervurderet bidraget fra mændene bag rattet i Formel 1.

Ikke direkte sammenhæng

I undersøgelsen blev der anvendt resultater fra Formel 1-løb i perioden fra 2012 til 2019. Det viste sig også, at de økonomiske vilkår, de forskellige Formel 1-teams havde at arbejde med, gjorde en stor forskel i forhold til de opnåede resultater.

Det hold, der havde flest penge, havde størst sandsynlighed for at opnå sportslig succes på grund af muligheden for at kunne hyre den bedste kører og købe det bedste materiel.

Til gengæld var der ikke linearitet mellem pengeforbrug og de opnåede sportslige resultater.

Det viste sig også, at kørere, der var heldige eller dygtige i forhold til at entrere med de bedste teams, også opnåede størst personlig succes.