At rejse handler efter sigende ikke om destinationen, men om turen dertil.
Det kan til gengæld være svært at overbevise sig selv om, når bilen er pakket med badedyr og blomsterkjoler, men speedometret kun viser 5 km/t, fordi der er kø på den tyske motorvej.
Midt i magtesløsheden er der dog råd at hente. Den pulserende strøm af biler glider nemlig i udgangspunktet perfekt, hvis alle følger reglerne. Men lige så flydende som trafikstrømmen kan være, lige så sårbar er den over for små uregelmæssigheder.

Hold farten og undgå kø
Trafik er ren matematik. Hvis alle holdt den rette afstand til forankørende, ville der ikke opstå kø, og trafikken ville glide let og uden pludselige opbremsninger. Desværre er bilister ikke altid gode til at følge reglerne, og så sker den dominoeffekt, der kan få flere hundrede biler til at holde stille.
Det bedste middel mod kødannelse er at holde afstand. Faktisk skal der være 50 meter til den forankørende bil, hvis man kører 100 km/t, hvilket de færreste overholder. Grunden til, at man bør holde så god afstand er, at standselængden forhøjes markant, når farten øges med bare et par km/t.
Standselængden er et udtryk for reaktionslængden og bremselængden sammenlagt. Reaktionslængden afhænger af, hvor hurtigt chaufføren reagerer, mens bremselængden afhænger af, hvor hurtigt bilen kan bremse.
Der er forskel på, hvor hurtigt en person reagerer i trafikken, men går man fx ud fra, at det tager et sekund at opdage en forhindring og trykke på bremsen, vil en bil, der kører 120 km/t først holde stille efter ca. 108 meter ved en hård opbremsning. Derfor er afstanden så vigtig for at undgå ulykker.
Tjek standselængden ved forskellige hastigheder her:
Din samlede standselængde på almindelig bremsning:
Din samlede standselængde ved hård og maksimal opbremsning:
Selvkørende biler afliver kø og uheld
Motorvejene ser ikke ud til at blive befolket med superbilister lige foreløbig. Før alverdens bilister får tilegnet sig gode vaner i trafikken, vil selvkørende biler have overtaget vejene. Det er gode nyheder både for sikkerhed og kødannelser.
I dag har bilproducenter som Mercedes og Tesla allerede biler på markedet, der er tæt på at være selvkørende. De er udstyret med software, der giver bilen et langt bedre udsyn end en menneskelig chauffør, foruden autopilot, fartpilot og nødbremse.

Det eneste, bilproducenterne mangler, er grønt lys. Selvom teknologien er moden, og meget tyder på, at de selvkørende biler er bedre end mennesker til at undgå kødannelser og uheld i trafikken, er forbrugerne nemlig ikke klar til selvkørende biler.
En ny undersøgelse viser, at bilister ikke vil købe en selvkørende bil, før de ved, at den kører bedre end dem selv.
Eftersom langt de fleste bilister ifølge undersøgelsen mener, at de kører bedre end gennemsnittet, er der derfor lang vej i mål for de selvkørende biler.

Verdens længste kø varede i ni dage
Indtil de selvkørende biler får orden i trafikkaosset, må vi overlade os til ventetiden og trøste os med, at den højst sandsynlig ikke topper den ni dage lange trafikprop, som tusindvis af uheldige kinesiske bilister havnede i tilbage i 2010.
Antallet af biler i Kina var steget hurtigere, end landets infrastruktur kunne følge med til, og det blev tydeligt, da der opstod en 100 kilometer lang trafikprop nordvest for Beijing.
Køen strakte sig fra Jining i det indre Mongoliet til Huai'an i Heibei-provinsen i Kina og opstod ironisk nok, fordi man forsøgte at lette trafikken ved at bygge en ny motorvej mellem Tibet og Beijing.