United Airlines
United, bæredygtig, flybrændstof

Bæredygtig milepæl: Flymotor i passagerfly flyver på 100 % biobrændstof

United Airlines har som det første flyselskab i luftfartshistorien fløjet et passagerfly med passagerer ved brug af 100 pct. bæredygtigt flybrændstof på den ene motor.

En ellers helt almindelig ruteflyvning fra Chicago til Washington, D.C., i USA er gået over i historien. Flyet, et Boeing 737 MAX 8 med over 100 passagerer ombord, har nemlig tilbagelagt de 979 km ved brug af 100 pct. bæredygtigt flybrændstof på den ene motor.

Ifølge United Airlines udleder det bæredygtige brændstof op mod 80 pct. færre drivshusgasser end almindeligt jetbrændstof.

Biobrændstof til fly kan være fremstillet af mange ting – i dette tilfælde var det fremstillet af fedtstoffer og madolier.

Grunden til, at flyet kun havde biobrændsel på den ene motor, er, at denne type brændstof af sikkerhedsmæssige hensyn stadig er på forsøgsstadiet. Der var 1893 liter biobrændsel på den ene motor og 1893 liter konventionel brændsel på den anden.

Ved en testflyvning uden passagerer i oktober 2021 demonstrerede United Airlines, at bæredygtigt brændstof har nøjagtig samme ydeevne som almindeligt jetbrændstof.

Milepælen ved denne flyvning består i, at flysektoren nu vurderer den nye type brændsel sikker nok til en ruteflyvning med passagerer ombord.